Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
будите пажљиви при одабиру

Савети стручњака пре куповине РАСНОГ ПСА: Ево шта да урадите и на шта да обратите пажњу

Куповина расног штенета није нешто у шта треба улазити олако, већ би требало да урадите добро истраживање пре тога

1655820926_dog-g61c4f6857_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ново штене ће бити члан ваше породице. Крзнена беба којој ће бити потребна пажња, обука, брига и адекватна нега. С обзиром да ће овај љубимац остати уз вас дуги низ година, одлуку не треба да доносите исхитрено. 

Прочитајте још: Прекинуо перформанс да би помогао човеку: Пси нам опет показују колико им је СРЦЕ ВЕЛИКО (ФОТО)

Иако је савет да увек удомите пса јер их је доста напуштено и на улици, уместо да купујете расног и тиме подржавате одгајивачнице које то раде ради профита. Међутим, ако сте и даље за то да купите расног пса и посебно сте везани за неку врсту онда би требало да послушате савете стручњака. 

Боље је ићи преко сертификованог одгајивача паса, још боље ако имате препоруку за добру одгајивачницу. Најбоље би било да обиђете више одгајивачница одређене расе како би били сигурни ког пса треба да купите. Расни пси су задњих година постали подложнији болестима, јер су мање отпорни него улични пси. Стога, на већини паса који већ имају урођене проблеме, трагови могу бити видљиви још кад су мали. Обратите пажњу на очи, шапе, држање, уши и десни. Такође се и темперамент самих паса види још од када су мали, што може значити људима који више воле мирне или разигране псе. 

Дакле, урадите неко темељно истраживање о свим узгајивачима и пронађите оног који одговара типу штенета који тражите. Када пронађете те информације, потребно је да проверите узгајиваче. Уверите се да су регистровани и да имају добру репутацију. Разговарајте са њиховим ветеринаром и погледајте да ли су штенци збринути. Ако све то прође, биће време да одемо да их упознамо, и да се играмо са штенадима! Желећете да се лично упознате са одгајивачем. Погледајте како се понашају према својим штенцима. Ако се о њима правилно брину, штенци би требало да буду већ социјализовани и делимично обучени. Представите се штенадима и уверите се да изгледају здраво. Играјте се са онима који изгледају заинтересовани за вас. Изаберите једно, али га за сада задржите у позадини.

Ако су родитељи штенета на имању упознајте и њих. То ће вам дати идеју шта можете очекивати ако једног од штенаца понесете кући са собом. Постављајте питања. Било која питања која можда имате. Узгајивач треба да има богато знање о својој раси.  Они ће знати за све здравствене проблеме које раса има, величину коју треба да добију, њихов темперамент и све остало у вези са псом. 

Здравље - Замолите да видите тренутне здравствене картоне штенаца. Угледни одгајивач неће имати проблема да вам покаже доказе о здравственим прегледима и вакцинама. Ако имају проблем са тим, или тврде да га немају, удаљите се. 

Будите стрпљиви - штенци можда још нису спремни да иду кући са вама. У ствари, већину времена ћете изабрати једну, а затим сачекати да буду одговарајуће старости и величине пре него што их однесете кући. Важно је да се одвоје од мајке на прави начин, па дајте одгајивачу време које им је потребно. 

Прави узгајивачи паса вам никада неће дати штене млађе од најмање два месеца, док прође све вакцине и буде стасао поред мајке. Неке одгајивачнице чак иду и до четири месеца! Можда ћете бити нестрпљиви или желећете свог љубимца да чувате "од малих ногу", али што је дужи период преузимања штенета - то је одгајивач одгворнији према својим псима. А и ви нећете желети да одвојите штене од своје мајке превремено. 

Ако током било ког од горе наведених корака добијете чудан осећај у стомаку, или видите или чујете нешто што вам се не свиђа, идите код другог одгајивача. Постоје неки одгајивачи паса који гурају штенце за продају без икакве бриге о њима. Таквих је пуно, а ако наиђете на једну, учините штенцима услугу и предајте их одговарајућим властима. Такође, ако вам одгајивач нуди штене млађе од два месеца немојте то прихватати, не само зато што је он неодговоран према псима, већ зато што ризикујете да ваш пас буде болешљив и не стекне одређени имунитет поред мајке. 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas