· · Komentari: 0
budite pažljivi pri odabiru

Saveti stručnjaka pre kupovine RASNOG PSA: Evo šta da uradite i na šta da obratite pažnju

Kupovina rasnog šteneta nije nešto u šta treba ulaziti olako, već bi trebalo da uradite dobro istraživanje pre toga

1655820926_dog-g61c4f6857_640.jpg
Foto: Piksabej

Novo štene će biti član vaše porodice. Krznena beba kojoj će biti potrebna pažnja, obuka, briga i adekvatna nega. S obzirom da će ovaj ljubimac ostati uz vas dugi niz godina, odluku ne treba da donosite ishitreno. 

Pročitajte još: Prekinuo performans da bi pomogao čoveku: Psi nam opet pokazuju koliko im je SRCE VELIKO (FOTO)

Iako je savet da uvek udomite psa jer ih je dosta napušteno i na ulici, umesto da kupujete rasnog i time podržavate odgajivačnice koje to rade radi profita. Međutim, ako ste i dalje za to da kupite rasnog psa i posebno ste vezani za neku vrstu onda bi trebalo da poslušate savete stručnjaka. 

Bolje je ići preko sertifikovanog odgajivača pasa, još bolje ako imate preporuku za dobru odgajivačnicu. Najbolje bi bilo da obiđete više odgajivačnica određene rase kako bi bili sigurni kog psa treba da kupite. Rasni psi su zadnjih godina postali podložniji bolestima, jer su manje otporni nego ulični psi. Stoga, na većini pasa koji već imaju urođene probleme, tragovi mogu biti vidljivi još kad su mali. Obratite pažnju na oči, šape, držanje, uši i desni. Takođe se i temperament samih pasa vidi još od kada su mali, što može značiti ljudima koji više vole mirne ili razigrane pse. 

Dakle, uradite neko temeljno istraživanje o svim uzgajivačima i pronađite onog koji odgovara tipu šteneta koji tražite. Kada pronađete te informacije, potrebno je da proverite uzgajivače. Uverite se da su registrovani i da imaju dobru reputaciju. Razgovarajte sa njihovim veterinarom i pogledajte da li su štenci zbrinuti. Ako sve to prođe, biće vreme da odemo da ih upoznamo, i da se igramo sa štenadima! Želećete da se lično upoznate sa odgajivačem. Pogledajte kako se ponašaju prema svojim štencima. Ako se o njima pravilno brinu, štenci bi trebalo da budu već socijalizovani i delimično obučeni. Predstavite se štenadima i uverite se da izgledaju zdravo. Igrajte se sa onima koji izgledaju zainteresovani za vas. Izaberite jedno, ali ga za sada zadržite u pozadini.

Ako su roditelji šteneta na imanju upoznajte i njih. To će vam dati ideju šta možete očekivati ako jednog od štenaca ponesete kući sa sobom. Postavljajte pitanja. Bilo koja pitanja koja možda imate. Uzgajivač treba da ima bogato znanje o svojoj rasi.  Oni će znati za sve zdravstvene probleme koje rasa ima, veličinu koju treba da dobiju, njihov temperament i sve ostalo u vezi sa psom. 

Zdravlje - Zamolite da vidite trenutne zdravstvene kartone štenaca. Ugledni odgajivač neće imati problema da vam pokaže dokaze o zdravstvenim pregledima i vakcinama. Ako imaju problem sa tim, ili tvrde da ga nemaju, udaljite se. 

Budite strpljivi - štenci možda još nisu spremni da idu kući sa vama. U stvari, većinu vremena ćete izabrati jednu, a zatim sačekati da budu odgovarajuće starosti i veličine pre nego što ih odnesete kući. Važno je da se odvoje od majke na pravi način, pa dajte odgajivaču vreme koje im je potrebno. 

Pravi uzgajivači pasa vam nikada neće dati štene mlađe od najmanje dva meseca, dok prođe sve vakcine i bude stasao pored majke. Neke odgajivačnice čak idu i do četiri meseca! Možda ćete biti nestrpljivi ili želećete svog ljubimca da čuvate "od malih nogu", ali što je duži period preuzimanja šteneta - to je odgajivač odgvorniji prema svojim psima. A i vi nećete želeti da odvojite štene od svoje majke prevremeno. 

Ako tokom bilo kog od gore navedenih koraka dobijete čudan osećaj u stomaku, ili vidite ili čujete nešto što vam se ne sviđa, idite kod drugog odgajivača. Postoje neki odgajivači pasa koji guraju štence za prodaju bez ikakve brige o njima. Takvih je puno, a ako naiđete na jednu, učinite štencima uslugu i predajte ih odgovarajućim vlastima. Takođe, ako vam odgajivač nudi štene mlađe od dva meseca nemojte to prihvatati, ne samo zato što je on neodgovoran prema psima, već zato što rizikujete da vaš pas bude bolešljiv i ne stekne određeni imunitet pored majke. 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.