· · Коментари: 0
делује као код људи

Терапеутска МАСАЖА ПАСА: Помаже и психичким и физичким потребама вашег љубимца

На исти начин на који људи користе масаже да би уклонили проблеме болних леђа, укоченог рамена или презапосленог мозга – масажа је један од најбољих начина да се људи, а и пси опусте

1656086087_massage-g119313dab_640.jpg
Фото: Пиксабеј

У ветеринарској медицини, масажа паса се користи као комплементарна терапија за помоћ у лечењу здравствених проблема од артритиса и од одређених повреда.

Прочитајте још: Понашања која указују да сте одличан власник свом псу: Да ли поздравите љубимца чим дођете кући?

 „Холистички“ значи да се третира цело тело, а не само повређено место. Често се јавља бол из примарног подручја повреде у други део тела – секундарно подручје. Током масаже паса, терапеут манипулише мишићима и меким ткивима на специфичан, намеран начин који покреће циркулацију крви, смањује млечну киселину и стимулише ћелије, што резултира разним позитивним здравственим добробитима.

Ефекти масаже нису само за мишићни систем, већ за све системе тела, тако да је темељно разумевање анатомије и физиологије од суштинског значаја како би се осигурало да нема штете и да ваш пас има користи у сваком погледу од њиховог третмана.

Које су предности масаже?

Гох Сухан лечи очњаке којима је потребна псећа мио-фасцијална функционална манипулативна терапија, грана терапије масажом која посебно промовише здравље очњаке. Масажа може помоћи код проблема као што су укочени зглобови и мишићи, бол и циркулација. Такође је изузетно корисна код старијих паса који пате од стања повезаних са годинама и паса који пате од анксиозности узроковане стресом.

„Поред физичких предности, ова терапија промовише здрав нервни систем, а самим тим и добро ментално здравље јер подстиче производњу ендорфина који није само неурохемикалија која ублажава бол, већ је и одговорна за пружање еуфорије нашим псима и стварање доброг осећаја. Ослобађање серотонина који је неуротрансмитер, даје им енергију и спречава их да постану депресивни“, каже Гох који је редован волонтер у склоништу за животиње Сејв Оур Стрит Догс.

Докторка Рејчел Барак, ветеринарка из Њујорка и оснивачица Анимал Акупунктуре, каже да мажење пса или мачке може смањити број откуцаја срца и снизити крвни притисак. „Додиривање вашег љубимца такође ће проузроковати да ваше тело ослободи окситоцин, хормон који изазива осећај повезаности и љубави“, каже др Барак.

Пре масаже

Од штенаца до старијих паса, сви пси могу имати користи од терапије масаже, каже др Барак. Међутим, то није баш тако једноставно као трљање вашег пса по рамену. Терапија масажом пса користи стратешки, често интензиван притисак да манипулише меким ткивима тела, тако да је важно да вашег пса масира професионалац. Ако желите да испробате терапеутску масажу за свог љубимца, замолите свог ветеринара да вас упути на сертификованог терапеута за масажу животиња.

Резултати

Резултати терапије масажом паса варирају и зависе од проблема који се јављају. Пси ће реаговати на различите начине и често постоје неке додатне предности које можете очекивати, као што су:

  • Боље држање
  • Смањена крутост
  • Повећана покретљивост зглобова
  • Побољшана агилност
  • Ослобађање од бола и стреса
  • Побољшан апетит
  • Побољшана кожа и капут
  • Ментално здравље
  • Ослобађање од хроничних текућих ортопедских и неуролошких стања

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.