Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ВЕТЕРИНАР КАЖЕ ДА НЕ ТРЕБА ДА БУДИМО ПСЕ: Ово може да их се деси ако иих будимо док спавају

Ветеринар објашњава зашто не треба да будимо пса када спава и какве последице то може да проузрокује.

1712233498_shutterstock_752149459.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Можда вам се некада учинило да ваш љубимац превише дрема и спава али како објашњава Кетрин Џорж која је стручњак за добробит животиња, њима и јесте потребно пуно сна јер им то помаже да обнове и јачају имунитет јер се током сна поправљају оштећене ћелије у организму, преноси БестЛифе.

Без обзира да ли се ради о вашем кућном љубимцу или псу који дрема у парку, буђење уснулих паса може проузроковати озбиљне проблеме, тврде ветеринари. Пси у просеку проводе око пола дана спавајући, а само 20 одсто дана су активни. Ти бројеви наравно варирају када је реч о штенцима, старијим псима и великим пасминама.

Пси имају сличне циклусе спавања као и људи па тако и они улазе у РЕМ фазу која се сматра циклусом најдубљег сна и то је такође фаза у којој сањају.

Када падну у сан, псима је потребно око 10 минута за прелаз из споре фазе, током које се дисање успорава, крвни притисак пада, а откуцаји срца успоравају, у РЕМ фазу.

У РЕМ фази њихове очи се померају испод спуштених капака и њихово тело може реаговати на снове. У тој фази псеће ноге, реп или чак уши ће се можда трзати.

Будући да су у тако дубоком сну, нипошто не бит требало да их преплашите или будите јер након тога могу бити дезоријентисани, могу почети да скачу, гребу или чак гризу, објаснила је Џорџ.

Ветеринар Мондријан Контрерас такође наводи да постоје и други разлози зашто никада не би требало да будите пса који је заспао.

„Постоје и медицинска стања као што су губитак слуха, артритис и повреде леђа због којих пси могу бити реактивнији ако се нагло пробуде. Ова интензивна реакција може довести до тога да се повреде или их изненадна повећана физичка нелагода може натерати да инстинктивно пукну или зареже“, рекао је.

Ако баш морате пробудити пса, стручњаци саветују да тихо изговорите његово име како га не бисте преплашили или му можете ставити укусну посластицу пред њушку како би буђење било позитивније искуство.

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas