· · Коментари: 0
кућни љубимац

Зашто пас лиже шапу? Обратите пажњу, може да буде озбиљно

Пси имају разне навике које човеку могу да буду чудне. Једна од њих је лизање шапа, што је можда и једна од најчешћих навика код паса

1653644818_dachshund-1519374_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Пси лижу шапе из много разлога. Уколико се то дешава само повремено, то је у реду, али ако ваш пас стално или агресивно лиже шапе, то може да буде знак проблема. 

Зашто пси лижу своје шапе?

Ако приметите да ваш пас с времена на време лиже шапе, онда вероватно нема разлога за бригу. Међутим, неће бити нормално ако пас често или агресивно лиже шапе. Ово је обично знак здравственог проблема или проблема са понашањем.

Прочитајте још: Стручњаци објашњавају сва чудна понашања МАЧАКА: Сазнајте шта ваш љубимац жели и мисли у сваком тренутку

Први корак је да утврдите да ли постоји здравствени проблем са шапама. Пси често претерано лижу своје шапе ако сврбе, ако су надражене или болне. Повреда шапе или страни предмет могу да објасне изненадни почетак лизања шапе.Пас је можда стао на нешто што изазива нелагодност, као што је оштар или врућ предмет, могао је да га убоде или угризе инсект или нека друга животиња. Можда чак постоји предмет или супстанца заглављена за његове шапе и потребна му је помоц́ да их уклони. Такође један од проблема који могу да се јаве је артритис или повреда меког ткива или костију шапе. Ако се пас фокусира на једну шапу више него на друге, онда је вероватније да је реч о некој врсти повреде. 

Чест узрок лизања шапа су алергије код паса. Алергије често изазивају свраб или иритацију јастучиц́а шапа, што доводи до тога да пас лиже шапе.

Шта да радите?

Ако имате осец́ај да ваш пас стално лиже шапе, можете да почете тако што ц́ете пажљиво погледати шапе. Прегледајте горњи и доњи део стопала, нокте на ногама и лежиште ноктију, као и размаке између прстију. Потражите стране предмете, посекотине, модрице...Важно је да контактирате свог ветеринара без обзира да ли вам шапе изгледају нормално или не. Ветеринар треба да искључи здравствене проблеме пре него што почнете да покушавате да решите проблем понашања.

Прочитајте још: Потресан снимак који је обишао свет: ПАС не жели да се одвоји од ПОВРЕЂЕНОГ ВЛАСНИКА (ВИДЕО)

У случају да су сви здравствени проблеми искључени, размислите о томе да ли је ваш пас почео да лиже шапе као последицу неког стреса или досаде, пише Тхе Спруце пет.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

 


 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.