Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто пси једу траву? Ево да ли би њихови власници требало да се забрину

Да ли сте се икада запитали зашто ваш пас једе ваш лепо ошишани травњак или грицка траву у парку?

1716196855_shutterstock_1442402213.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Једење траве је уобичајено понашање кућних љубимаца. Нека истраживања показују да до 80% власника примети да њихов пас редовно грицка траву. Многи људи мисле да пси једу траву када их боли стомак, верујући да трава изазива псе да повраћају. Ово вероватно није случај - студија са 12 паса који су свакодневно јели траву открила је да је било неколико епизода повраћања, а оне које су се десиле - десиле су се након што је пас појео оброк.

Друге теорије укључују да пси једу траву јер желе лаксатив или да им она даје сирову храну богату влакнима. Попут повраћања, за већину ових теорија постоји мало или нимало научних доказа. На пример, у студији 12 горе наведених паса , сви су били здрави и нису имали претходних проблема са варењем, па ипак - свих 12 је и даље радо јело траву!

Студије су показале да, уколико пас још није појео свој дневни оброк, већа је вероватноћа да ће посегнути за травом. Укратко, што је пас гладнији, већа је вероватноћа да ће појести мало траве. Дакле, одговор на питање зашто ваш пас једе траву може једноставно бити: зато што то воли. Вашем псу је можда досадно, а жвакање траве је нешто што он воли да ради.

Можда ваш пас само ужива да једе траву. Чупкање траве са земље може бити леп осећај. Текстура и укус траве нуди нешто другачије од онога што обично једу. Можда чак приметите да више воле траву у одређеним годишњим добима; можда је свежа пролећна трава омиљена посластица вашег пса.

Постоји ли неки разлог зашто не бисте дозволили свом псу да једе траву? Па, да, има их неколико. Прво, можда не желите да ваш пас једе беспрекорно уређен травњак вашег комшије. Још важније, трава се понекад третира хербицидима. Трава у праку је можда била третирана или прскана - у том случају, ваља је заобићи. Истраживања су показала да може постојати веза између рака мокраћне бешике код паса и изложености хербицидима.

Ако користите хербициде у свом дворишту, удаљите свог пса, његове играчке, чиније за храну и воду са подручја. Уверите се да се пестицид потпуно осушио пре него што пустите пса да се врати у ту област и обавезно проверите паковање за одговарајући временски период сушења. Ово се посебно односи на грануларне пестициде или ђубрива која се упијају у земљиште, јер им може бити потребно до 24 сата или дуже.

Ако желите још више да смањите ризик, ручно уклањање корова може бити боља опција. Осим траве, многи листови, цвеће и бобице обичних биљака могу бити токсични за вашег пса. Ово укључује биљке као што су олеандер и арум љиљан; чак и оригано и ловоров лист могу изазвати повраћање и дијареју код паса.

Једна од најбољих ствари које можете учинити за свог пса је да га изведете у шетњу. А ако успут поједу мало траве, под условом да није попрскана хербицидом, немате разлога да бринете. Такође, немојте паничити ни ако повремено повраћају након конзумирања траве. Међутим, ако постоји озбиљније повраћање или дијареја, обратите се свом ветеринару.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas