Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто пси нагињу главу када им причамо нешто? Постоји више разлога за то

Стручњакиња објаснила због чега пас нагиње главу док му се обраћате

1683288290_shutterstock_1781649704.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пси имају изузетно осетљив слух и способни су да региструју далеко већи распон фреквенција од људи. Стога је једно од објашњења зашто нагињу главу и то јер и та навика помаже постављање спољног дела уха у праву позицију, а све како би могли да лоцирају извор тог звука.

- Они могу да нагињу главу и као одговор на одређене речи које би могле да им буду значајне, попут "посластица", "лоптица", "идемо" - објашњава Ваилани Санг, стручњакиња за понашање животиња.

Исто је и када псу говорите нешто што не разуме потпуно, па нагне главу лево или десно. То може бити природни одговор на ствари које чује, а које га асоцирају на нешто фино и забавно, нешто познато, али није сасвим сигуран да причате о томе.

- Пас покушава да схвати шта говорите, што значи да можда покушава да слуша речи које разуме или су му значајне. Пси знају да нагињу главу и када процењују необичне или нове звукове, они су знатижељна бића - каже Ваилани Санг.

- Знају да нагињу главу јер су чули реч која звучи слично другој речи коју знају, али не звучи потпуно исто и можда су мало збуњени - додала је.

Др Станли Корен је у часопису "Псyцхологy Тодаy" појаснио да пси могу да нагињу главу и како би боље видели.

- Псећа њушка се налази у његовом видном пољу, као и нос код људи. Стога пас зна да нагиње главу како би померио њушку и боље видео оно што га занима - појаснио је.

Наглашава како из те позе пас може боље да види и људска уста, посебно када му се власник обраћа речима, па љубимац покушава да схвати шта заправо жели од њега.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas