· · Коментари: 0

Зашто се мачкама дешава да гледају у празне зидове?

Мачке могу поседовати читав низ чудних навика.

1630935155_09a87b685e9e066ac06687a18896f0dd713c3478.jpg
Фото: Пиxабаy

Могу обарати ствари прликом хода, дремати на врло необичним местима или једноставно тупо и без икаквог смисла гледати у празан зид. Шта је то што вашу машку толико фасцинира у вези са празним зидом? Ако сте себи икад поставили ово питање, данас вам нудимо прилику да пронађете свој одговор. Бројни су разлози који мачке наводе на гледају у празан зид. Већина разлога има везе са чињеницом да је мачка по природи врло радознала и да је она у души предатор у потрази за пленом.

Прочитајте још: Пас може да препозна лошу особу? Ево шта је открило ново истраживање

Могу да виде нешто што ми не видимо?

Мачији вид је врло софистициран и за разлику од човечијег оне могу да виде невероватно добро при врло слабом осветљењу. Иако не разлику тако много боја као ми, оне примећују и најмањи покрет у простору. Њихово шире видно поље је "кривац" за то. Када мислите да ваша мачка гледа у празан зид, врло лако може да буде да она на њему види неку сићушну бубицу или сенку коју ми не опажамо. Осим тога мачке имају фантастично памћење. То је посебна врста памћења која омогућава мачкама да се сете неких догађаја и искустава. То значи да се врло лако ваша мачка може сетити у тренутку одраза Сунца на зиду, који је видела раније и питати се где је сада.

Могу да чују нешто што ми не чујемо?

Осим вида мачке имају и невероватан слух. Оне имају знатно шири опсег фреквенција него већина сисара, укључујући нас и псе. Ваша мачка је дакле у стању да чује ствари које ви не чујете. У зидовима се често налазе цеви кроз које тече вода, или једноставно струјање ваздуха може да произведе загонетан звук који мачки скреће пажњу. Такође ако у зиду има пукотина, врло је могуће да је мачка свесна присуства миша у зиду. Ако живите у стану, врло је вероватно да ваша мачка чује ваше комшије иако су релативно нечујне за вас.

Прочитајте још: ПУСТИТЕ ПСА У КРЕВЕТ: Седам изненађујућих разлога због којих треба да спава поред вас!

Када треба да се забринемо?

У неким ситуацијама мачије посматрање зидова може бити везано за медицински проблем. Старије мачке могу да развију тзв мачију когнитивну дисфункцију, односно мачију деменцију. Она се много не разликује од деменције код људи. Такве мачке обично ноћу зуре у празне зиве, гласно мјаучу и делују поприлично збуњено. Уколико мачка не само да зури у празне зидове ће и агресивно напада свој реп и превише је осетљива на додир, врло је вероватно да има проблем мачије хиперстезије. Ова болест је тек недавно препозната и још увек није јасно због чега до ње долази. Ове мачке из агресивног врло лако прелазе у стање налику на транс док зуре у зидове.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.