Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега мачке гребу? Ево како да је спречите и сачувате намештај

Све мачке гребу, од најмањих куц́них до највец́их дивљих мачака.

1706005303_shutterstock_2003685026.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Употреба канџи је инстинктивна. Мачке користе своје канџе и за одбрану и за обележавање територије. Мачке имају мирисне жлезде у својим шапама, као и на другим местима на њиховом телу. Мачке које живе на отвореном користите ове различите мирисне жлезде да обележе своју територију, начин да другим мачкама кажу: "Хеј, ово је моја област!"

Овај инстинкт не нестају само зато што мачка живи у затвореном простору или живи као једина мачка у вашем дому. Још једна чињеница која се често привиђа власницима мачака је да канџе мачке никада не престају да расту. Исти начин на који би ваши нокти наставили да расту, ван контроле, ако би престали да их сечете, са мачкама је исто.

Нокти мачке имају спољашњи омотач који отпада када нокат расте. Када уклоне овај омотач, имају оштре канџе за одбрану територије. Мачке који не гребу, често заврше са ураслим ноктима који расту у шапи, а то чини ходање болним и може изазвати инфекцију.

Како спречити мачку да гребе намештај, зидове и тепих?

Сада када знате разлог и да је то инстиктивно и важно за здравље мачке, како научити мацу да престанете да сецка ноктима ваш нови кауч?

Не плашите се, постоје различити начини да сачувате свој намештај. Уместо да покушавате да зауставите потпуно природан инстинкт мачке, зашто је не преусмерите на подручје које је дозвољено за гребање и омогућите мачки да искористи своје природне инстинкте?

Постоје специјално дизајниране “гребалице за мачке” које ће омогућити мачки да гребе до миле воље и задржи своје канџе здравим и на тај начин ћете омогуц́ити мачки да означи нешто као своје. Гребалице долазе у различитим величинама и типовима за сваки дом. Постоје мале гребалице које могу да стоје на поду, ако ваша мачка има тенденцију да иде на тепих, гребалице које се могу ставити иза оквира врата или на зиду и високом дрвец́у које ће мачкама деловати не само као гребалица, већ као површина за игру и подручје за спавање.

Мачку лако можете научити да не гребе кућни намештај. Поставите гребалицу или дрво за почетак на подручје које најчешц́е гребе. Када ухватите мачку да гребе леђа на каучу, једноставно је померите ка гребалици. Урадите то неколико пута, све док мачка не добије идеју да је гребалица намењена њој.

Добра је идеја да купите мању гребалицу за мачку, пре доношења нове мачке дом. То ц́е вам омогуц́ити да почнете обуку вашег кућног љубимца одмах.

На крају запамтите да мачка не гребе намерно, или из разлога што је љута на вас, она то ради јер је то инстинктивно и неопходно је за здравље њених ноктију. Добра гребалица за мачку и мало тренинга и сачуваћете свој намештај, а ваша мачка ће бити срец́на и здрава.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas