Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је у реду спавати са мокром косом? Стручњаци дају шок одговоре на вечно питање, а 1 ствар је кључна

Стручњаци дају одговоре на питање да ли је у реду спавати са мокром косом, уколико вас ухвати велика мрзовоља

1716385985_shutterstock_2146432517.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Последња ствар коју многе жене желе да ураде након ноц́ног туширања је да осуше косу. Иако то иначе није застрашујуц́и задатак, када сте исцрпљени, посезање за феном једноставно није тако привлачно као ускакање у удобан кревет. Али колико је заиста лоше спавати са мокром косом? Одговор су дали стручњаци за амерички "Вог".

Сви смо чули упозоравајуц́е приче о овој лошој навици лепоте, и нажалост, овде смо да вам кажемо да спавање са мокром косом заиста долази са проблемима. Прогурати свој умор да потпуно осушите косу је једноставно много боље за вас на дуге стазе.

Овде стручњаци деле пет главних разлога зашто би заправо требало да избегавате да спавате са мокром косом и дају своје савете шта да радите у тренуцима када можда немате другог избора. Читајте даље и сазнајте више у наставку. Ваша кожа главе и коса ц́е вам касније бити захвални за то.

Ефекти спавања са мокром косом

Ефекат је заправо краткорочно задовољство када је у питању спавање са мокром косом, због чега стручњаци топло препоручују сушење косе, било феном или је пустите да се потпуно осуши на ваздуху пре спавања.

Они такође наводе ових пет главних нежељених ефеката које треба узети у обзир:

Ломљење косе

Сви стручњаци се слажу да је разлог број један зашто не би требало да спавате са мокром косом, тај што може допринети ломљењу косе. "Трење које се ствара између мокре косе и тканине током спавања може изазвати пукотине на длаки", објашњава сертификовани трихолог Бриџит Хил.

"Влажна коса има тенденцију да буде ломљивија јер вода привремено разбија водоничне везе у протеинској структури праменова косе", додаје докторка Хадли Кинг, дерматолошкиња са седиштем у Њујорку. "Ово повец́ава еластичност, што може учинити косу склонијом ломљењу", истакла је докторка Кинг.

Докторка Кинг даље каже да ово посебно важи за специфичне типове косе, као што су "равна или таласаста коса."

Поремећај микробиома

Уравнотежен микробиом је неопходан за поспешивање здравог раста косе и одржавање општег здравља косе. Када спавате са мокром косом, Хил каже да можете повец́ати количину зноја на глави. То у комбинацији са себумом, нагомилавањем производа, може пореметити микробиом и ометати здравље и функцију фоликула длаке.

Раст бактерија

Марти Харпер, славни фризер, каже да спавање са мокром косом може подстац́и раст бактерија и на вашем власишту и на вашим праменовима. Докторка Кинг се слаже и објашњава да би влажни јастуци или постељина могли да постану плодно тло за буђ, што ц́е довести до бројних проблема са скалпом и косом. Што нас води до наше следец́е тачке…

Могућност избијања акни

Једна од тих брига о скалпу укључује избијање акни на кожи главе. Хил објашњава да остављање косе мокром може блокирати нежељену влагу и подстац́и раст бактерија које узрокују акне на кожи главе, које такође могу бити сврбежне или болне. И у најгорем случају: акне на кожи главе могу се претворити у инфекције власишта.

Може погоршати дерматитис и друга стања коже главе, али и створити перут

Као што је раније поменуто, докторка Кинг каже да спавање са мокром косом може створити топло и влажно окружење у којем бактерије и гљивице могу напредовати. Ово потенцијално може довести до фоликулитиса или погоршања себороичног дерматитиса. Хил се слаже и каже да је ово посебно забрињавајуц́е за оне који се вец́ суочавају са проблемом перути, псоријазом и екцемом, јер спавање са мокром косом може да погорша те поремећаје на кожи.

Савети за спавање са мокром косом

Ако сте икада спавали са мокром косом након ноц́ног туширања, немојте паничарити. Докторка Кинг каже да осим ако то не радите редовно, ваша коса и власиште би требало да буду углавном у реду; она само подстиче све да то не постане честа навика.

"Ово вероватно нец́е бити веома проблематично осим ако нема много покрета главе, бацања и/или окретања", каже докторка. "Не бих очекивала да ц́е ово резултирати великим количинама оштец́ења косе."

Постоје и одређене ствари које можете учинити да смањите негативне нуспојаве спавања с мокром косом. Прво размислите на чему спавате. Докторка Кинг препоручује коришц́ење производа за косу који повец́авају клизање или спавање на сатенским или свиленим јастучницама, како бисте смањили трење док спавате.

Затим, докторка Бриџит каже да размислите о обликовању косе на начин који омогуц́ава проток кисеоника кроз косу до власишта и спречава запетљавање и матирање док спавате. За равну косу, она препоручује стилизовање косе у плетенице или лабаве плетенице.

Они са коврџавом или коврџавом текстуром могу имати користи од ананаса на коси, каже докторка Хил, али опције су скоро бескрајне. Она је истакла да се посебно треба уздржати "везивања косе у реп".

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas