Oglas
· · Komentari: 0

Da li je u redu spavati sa mokrom kosom? Stručnjaci daju šok odgovore na večno pitanje, a 1 stvar je ključna

Stručnjaci daju odgovore na pitanje da li je u redu spavati sa mokrom kosom, ukoliko vas uhvati velika mrzovolja

1716385985_shutterstock_2146432517.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Poslednja stvar koju mnoge žene žele da urade nakon noćnog tuširanja je da osuše kosu. Iako to inače nije zastrašujući zadatak, kada ste iscrpljeni, posezanje za fenom jednostavno nije tako privlačno kao uskakanje u udoban krevet. Ali koliko je zaista loše spavati sa mokrom kosom? Odgovor su dali stručnjaci za američki "Vog".

Svi smo čuli upozoravajuće priče o ovoj lošoj navici lepote, i nažalost, ovde smo da vam kažemo da spavanje sa mokrom kosom zaista dolazi sa problemima. Progurati svoj umor da potpuno osušite kosu je jednostavno mnogo bolje za vas na duge staze.

Ovde stručnjaci dele pet glavnih razloga zašto bi zapravo trebalo da izbegavate da spavate sa mokrom kosom i daju svoje savete šta da radite u trenucima kada možda nemate drugog izbora. Čitajte dalje i saznajte više u nastavku. Vaša koža glave i kosa će vam kasnije biti zahvalni za to.

Efekti spavanja sa mokrom kosom

Efekat je zapravo kratkoročno zadovoljstvo kada je u pitanju spavanje sa mokrom kosom, zbog čega stručnjaci toplo preporučuju sušenje kose, bilo fenom ili je pustite da se potpuno osuši na vazduhu pre spavanja.

Oni takođe navode ovih pet glavnih neželjenih efekata koje treba uzeti u obzir:

Lomljenje kose

Svi stručnjaci se slažu da je razlog broj jedan zašto ne bi trebalo da spavate sa mokrom kosom, taj što može doprineti lomljenju kose. "Trenje koje se stvara između mokre kose i tkanine tokom spavanja može izazvati pukotine na dlaki", objašnjava sertifikovani triholog Bridžit Hil.

"Vlažna kosa ima tendenciju da bude lomljivija jer voda privremeno razbija vodonične veze u proteinskoj strukturi pramenova kose", dodaje doktorka Hadli King, dermatološkinja sa sedištem u NJujorku. "Ovo povećava elastičnost, što može učiniti kosu sklonijom lomljenju", istakla je doktorka King.

Doktorka King dalje kaže da ovo posebno važi za specifične tipove kose, kao što su "ravna ili talasasta kosa."

Poremećaj mikrobioma

Uravnotežen mikrobiom je neophodan za pospešivanje zdravog rasta kose i održavanje opšteg zdravlja kose. Kada spavate sa mokrom kosom, Hil kaže da možete povećati količinu znoja na glavi. To u kombinaciji sa sebumom, nagomilavanjem proizvoda, može poremetiti mikrobiom i ometati zdravlje i funkciju folikula dlake.

Rast bakterija

Marti Harper, slavni frizer, kaže da spavanje sa mokrom kosom može podstaći rast bakterija i na vašem vlasištu i na vašim pramenovima. Doktorka King se slaže i objašnjava da bi vlažni jastuci ili posteljina mogli da postanu plodno tlo za buđ, što će dovesti do brojnih problema sa skalpom i kosom. Što nas vodi do naše sledeće tačke…

Mogućnost izbijanja akni

Jedna od tih briga o skalpu uključuje izbijanje akni na koži glave. Hil objašnjava da ostavljanje kose mokrom može blokirati neželjenu vlagu i podstaći rast bakterija koje uzrokuju akne na koži glave, koje takođe mogu biti svrbežne ili bolne. I u najgorem slučaju: akne na koži glave mogu se pretvoriti u infekcije vlasišta.

Može pogoršati dermatitis i druga stanja kože glave, ali i stvoriti perut

Kao što je ranije pomenuto, doktorka King kaže da spavanje sa mokrom kosom može stvoriti toplo i vlažno okruženje u kojem bakterije i gljivice mogu napredovati. Ovo potencijalno može dovesti do folikulitisa ili pogoršanja seboroičnog dermatitisa. Hil se slaže i kaže da je ovo posebno zabrinjavajuće za one koji se već suočavaju sa problemom peruti, psorijazom i ekcemom, jer spavanje sa mokrom kosom može da pogorša te poremećaje na koži.

Saveti za spavanje sa mokrom kosom

Ako ste ikada spavali sa mokrom kosom nakon noćnog tuširanja, nemojte paničariti. Doktorka King kaže da osim ako to ne radite redovno, vaša kosa i vlasište bi trebalo da budu uglavnom u redu; ona samo podstiče sve da to ne postane česta navika.

"Ovo verovatno neće biti veoma problematično osim ako nema mnogo pokreta glave, bacanja i/ili okretanja", kaže doktorka. "Ne bih očekivala da će ovo rezultirati velikim količinama oštećenja kose."

Postoje i određene stvari koje možete učiniti da smanjite negativne nuspojave spavanja s mokrom kosom. Prvo razmislite na čemu spavate. Doktorka King preporučuje korišćenje proizvoda za kosu koji povećavaju klizanje ili spavanje na satenskim ili svilenim jastučnicama, kako biste smanjili trenje dok spavate.

Zatim, doktorka Bridžit kaže da razmislite o oblikovanju kose na način koji omogućava protok kiseonika kroz kosu do vlasišta i sprečava zapetljavanje i matiranje dok spavate. Za ravnu kosu, ona preporučuje stilizovanje kose u pletenice ili labave pletenice.

Oni sa kovrdžavom ili kovrdžavom teksturom mogu imati koristi od ananasa na kosi, kaže doktorka Hil, ali opcije su skoro beskrajne. Ona je istakla da se posebno treba uzdržati "vezivanja kose u rep".

Still

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas