Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Еволуција "МАЛЕ ЦРНЕ ХАЉИНЕ": Како је од скице постала најпознатији модни комад на свету

Како је "мала црна хаљина" постала легендарни модни комад

1659953425_profimedia-0286581554.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Мала црна хаљина настала је први пут 1926. године на цртежу Цоцо Шанелл. Она је тада приказала своју хаљину под називом "Тхе Форд". Уредници магазина "Вог" одлучили су да ову хаљину назвали по тадашњем Модел Т аутомобилу, а прва верзија имала је дугачке рукаве и била направљена од црне свиле са четири дијагоналне пруге које су се протезале целом површином.

Фото: Принтскрин

Према уредницима "Вога", ова хаљина је била намењена "жени од укуса".И ако је у то време црна и даље била асоцијација на жалост, модна кућа Шанел је инсистирала да црна буде боја свакодневне одеће, да постане синоним за елеганцију.

Легенда каже да је дизајнер Паул Поирет срео Цоцо Шанел на улици у малој црној хаљини и питао је за ким жали, на шта му је она одговорила „За Вама, господине!“

Прочитајте још: Изгледајте привлачно, али не и вулгарно: Ови савети ће вам помоћи да будете праве даме

Мала црна хаљина је своју најпознатију екранизацију доживела код Аудреy Хепбурн у филму Доручак код Тифанија. Ова Гивенцхy хаљина је 2006. продата на аукцији за чак 765.000 долара једном анонимном купцу.

Мала црна хаљина имала је своје модификације као што је била она коју је Елизабет Хаурли носила на премијери филма "Четири венчања и сахрана" или Кетрин Девену у филму "Белле ду Јоур", али обзиром да је овде изгубљена њена највећа вредност – једноставност, многи ће сматрају да је оправдано ући у расправу да ли се малом црном хаљином сматрају и овакве хаљине или само оне које на себи немају ништа сем црне боје.

Фото: Профимедиа

Зато је редизајн и давање личног печата малој црној хаљини, актуелној већ 90 година, један од најзахтевнијих задатака који сваки дизајнер који жели класичан комад у својој колекцији ставља пред себе.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas