Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како из седе косе да вратите своју природну боју? Важно је реаговати ОДМАХ

Баш као и код боје ваше коже, хемикалија која одређује боју косе назива се меланин. Временом, пигментне ћелије у коси одумиру, што доводи до седих власи

1651855907_gabriel-silverio-lwyWi1lccLQ-unsplash--1-.jpg
Фото: Унсплаш
Oglas

Постоји неколико народних прича о људима чија је коса преко ноћи побелела. На пример, енглески адвокат, сер Томас Мор, наводно је потпуно седео ноћ пре погубљења. Иако научници нису превише заинтересовани да подрже причу, још увек много ствари о седи коси не знамо.

Прочитајте још: Храна коју треба да избегавамо пре одласка на спавање

Према студији, овај процес обично почиње за људе беле расе када су у средњим тридесетим. За људе из Азије, то се обично дешава у касним тридесетим, док ће људи из Африке вероватно почети да седе када достигну средину четрдесетих. Међутим, овај процес може почети раније или касније за вас — у великој мери зависи од ваших гена, посебно ИРФ4, који регулише производњу меланина као и његово складиштење.

Најновија открића научника

Недавна студија је коначно доказала оно што већина нас интуитивно зна: стрес узрокује да коса прерано поседи. Научници су мерили нивое протеина у коси добровољаца и открили да психолошки стрес утиче на митохондрије (они производе енергију у ћелијама). Неки други фактори имају сличне ефекте, као што су вегетеријанци, недостатак витамина Б12 и друга здравствена стања, као што је витилго. 

Како да преокренемо ствари?

Заједно са повезивањем седења са психолошким стресом, поменута студија је показала да људи могу да поврате боју косе ако су мање под стресом. Као такав, један од учесника који је успео да делимично поврати боју косе једноставно је отишао на одмор. Међутим, постоје нека ограничења за овај метод - неће деловати на људе чија је коса седа годинама.

Кућни лекови које можете испробати

Ако желите да очувате боју своје косе без фарбања, саветује се да обезбедите довољно витамина (поред Б12, витамини Е, Д и А су најважнији) и минерала (цинк, гвожђе итд.) , и добро третирајте косу (избегавајте излагање сунцу, коришћење оштрих шампона и тако даље).

Ево неколико кућних лекова:

1. Нанесите кокосово уље на корен и дужину косе ноћ пре прања.

2. Помешајте кашичицу свежег ђумбира и кашику меда и једите ово сваки дан.

3. Сваки дан конзумирајте око 240 милилитара сока од шаргарепе.

4. Узмите исту количину лимуновог сока, амла сока и бадемовог уља. Помешајте их и нанесите производ на косу и кожу главе два пута дневно током 3 месеца.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas