Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕТЊА МОДА

Како се носе шешири? Српкиње то одлично знају! (ФОТО)

Били смо у посети чувеној шеширџијској радњи у Балканској улици и сазнали како се правилно носе шешири.

1622185602_193751754_382280026494103_2485323691673413115_n.jpg
ФОТО: Ј. П.
Oglas

Популарност

Срби су током 20. века били, као и цео свет, велики поштоваоци овог модног детаља. Није било мушкарца или жене који нису носили шешир. У то време, дама која није имала шешир и рукавице сматрала се неугледном. Овај комад су у свету популаризовале Одри Хепберн, Грета Гарбо, Грејс Кели. И чувена Кери из серије "Секс и град" је парадирала екстравагантним моделима на малим екранима, као и сама глумица Сара Џесика Паркер, која је велика заговорница шешира.

Прочитајте још: Направите ШЕЋЕРНУ ПАСТУ код куће: За глатку и нежну кожу без длачица! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Власница занатске радње напомиње да је пре 10-ак година тражња за шеширима опала и људи скоро да их уопште нису куповали. Углавном су шешире наручивали људи који се баве позориштем и сценским наступом.

Срећом, све се променило пре пет година и од тада су шешири у експанзији. На питање да ли млади купују шешире, одговара да међу купцима има и старијих генерација, али и младих људи који и те како знају да носе овај модни детаљ.

Врсте шешира

Израђују се од биљних влакана, сламе, даброве или зечије длаке, свиле, вуне, коже, платна, баршуна, а у новије време и од синтетике.

Прочитајте још: После "патика на платформу" погледајте који модни ТРЕНД ИЗ 90-ИХ се вратио на улице? (ФОТО)

Можете се определити за неки од следећих врста: панама шешир, сомбреро, широки шешири, цилиндар, гаучо, федора, кружни, хомбург, трилби, каноте, бретон и многи други...

Како се носе

У шеширџијској радњи су нам рекли да је ново правило да нема правила. Можете носити све моделе, водећи рачуна о материјалу, пошто се деле на зимске и летње. Модели који се данас праве су модерни и прилагођени свакој прилици. Једино екстравагантније моделе, са широки ободом и мноштвом детаља и оне са велом, треба ипак чувати за свечаније прилике.

Уколико имате ситније лице, бирајте шешир са мањим ободом, а широко лице може да изнесе и шире ободе.

Одржавање шешира

У радњи напомињу да је најбоље да с времена на време донесете шешир у радионицу на чишћење, јер они имају спацијализоване четке.

Уколико нисте у прилици то да урадите, кажу да је дозвољено искључиво суво четкање. Дакле, узмите суву крпу и снажним покретима прелазите преко шешира.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas