Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВЉЕНО У СРБИЈИ

СПОЈ МОДЕРНОГ И ТРАДИЦИЈЕ: Како је жена са наших простора направила модни бренд од ПЛЕТИВА који жене широм света оставља БЕЗ ДАХА

Плетиље из Србије, луксузни материјали и једна жена са визијом - тако је настао бренд.

1667826432_Foto-Printsreen-maridruna.jpg
Фото: Принтсцреен/маридруна
Oglas

Спој традиционалних елеманата и модерног поново осваја модни свет.

Традиционално српско плетиво попримило је нову димензију, када су га понеле жене широм света, а наша дизајнерка Маријана Андрић је своју визију спровела удело. У њене уникатне и луксузне рукотворине уплетени су љубав, визија, таленат и душа Србије.

Маријана Андрић, идејни је творац оригиналног бренда МАРИДРУНА, у чијем опису стоји: ''где се луксуз сусреће са приниципима одрживости кроз трикотажне одевне предмете и аксесоаре''.

 

 

Маријана је пореклом из Панчева, али већи део свог живота провела је у Грчкој, где је у породичној компанији учила процесе неопходне за функционисање једног успешног модног бренда. Седам година била је и менаџер продаје познатих модних марки, али традицију родне земље никада није заборавила.

По повратку у Србију, била је очарана дугом традицијом плетења, а упознавши плетиље, и њихову љубав, преданост и таленат ка брижљиво исплетеној нити, одлучује се да оживи и осавремени дух овог ручног рада.

У разговору са Маријаном, сазнали смо да је кренула у стварање бренда са свега неколико плетиља, а потом их је окупљала широм Србије. Инспирацију, како наводи, проналази у путовањима, окружењу, а тако и у самом тржишту, пратећи актуелности и светске трендове. 

- Све то пренесемо на наше мустре, и кроз комплексне процедуре преточимо у плетиво - описује процес рада Маријана на почетку разговора за "Магазин.новости.рс".

 

Креаторка је путовала по Србији, од села до села, где је наилазила на талентоване плетиље, чије је моделе сама испробала.

- Са онима са којима сам се најбоље препознала, почела сам сарадњу. Те жене се налазе по читавој нашој лепој Србији, и моја визија је да се оне окупе једном месечно, по различитим местима у земљи, не би ли све могло да функционише. Посао се тако преноси и новим генерацијама, не би ли у будућности могло успешно њиме да се бави. Да не остаје само у кућним оквирима, него да постоји могућност и за генерације које долазе да се тиме баве, да одлазе на посао који воле. Да може од колена до колена да се преноси, како овај занат не би изумирао - појашњава наша саговорница своје принципе одрживости.

Вредне и педантне руке српских плетиља праве моделе који делују као да су - машински израђени.

- Материјали које користимо су најквалитетнији и налазимо их у фабрикама широм света. Са тим луксузним материјалима и умешношћу наших плетиља, стварају се јединствени модни комади. Наше жене су веома детаљне и уредне у изради плетенина, па све делује као да је машинска израда. У свету тога нема, наше жене су познате по рукотворинама, још од Сирогојна.

Од материјала се за израду летњих модела користи искључиво памук, а за зимске углавном мерино-вуна. Неретко се прави и комбинација материјала, где се спајајау различите нити, што доприноси и самој текстури плетенине.

Маријана каже да су пастелне боје прави избор када је у питању гардероба за сезону јесен/зима.
- Маридруна је препознатљива по пастелним бојама. Када је напољу тмурно, ми смо решили да кроз веселе, пастелне боје унесемо мало радости. Желимо да пошаљемо поруку позитивности, па отуда су наши модели ведрих боја. Имамо такође и класичне боје и моделе, које су доста популарне на иностраном тржишту, али свакако пастелне су наш заштитни знак.

Данас бренд Маридруна извози своја ручно рађена мала ремек-дела у многе земље света, као што су: 
САД, Канада, Аустралија, УАЕ, Бразил, Грчка, Италија, Немачка, Холандија, Белгија, Норвешка, Француска, Јапан, Велика Британија, Ирска, Пољска, Данска... Све са потписом: ПРАВЉЕНО У СРБИЈИ.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas