Oglas
· · Komentari: 0
PRAVLJENO U SRBIJI

SPOJ MODERNOG I TRADICIJE: Kako je žena sa naših prostora napravila modni brend od PLETIVA, koji žene širom sveta ostavlja BEZ DAHA

Pletilje iz Srbije, luksuzni materijali i jedna žena sa vizijom - tako je nastao brend.

1667826432_Foto-Printsreen-maridruna.jpg
Foto: Printscreen/maridruna
Oglas

Spoj tradicionalnih elemanata i modernog ponovo osvaja modni svet.

Tradicionalno srpsko pletivo poprimilo je novu dimenziju, kada su ga ponele žene širom sveta, a naša dizajnerka Marijana Andrić je svoju viziju sprovela udelo. U njene unikatne i luksuzne rukotvorine upleteni su ljubav, vizija, talenat i duša Srbije.

Marijana Andrić, idejni je tvorac originalnog brenda MARIDRUNA, u čijem opisu stoji: ''gde se luksuz susreće sa prinicipima održivosti kroz trikotažne odevne predmete i aksesoare''.

 

 

Marijana je poreklom iz Pančeva, ali veći deo svog života provela je u Grčkoj, gde je u porodičnoj kompaniji učila procese neophodne za funkcionisanje jednog uspešnog modnog brenda. Sedam godina bila je i menadžer prodaje poznatih modnih marki, ali tradiciju rodne zemlje nikada nije zaboravila.

Po povratku u Srbiju, bila je očarana dugom tradicijom pletenja, a upoznavši pletilje, i njihovu ljubav, predanost i talenat ka brižljivo ispletenoj niti, odlučuje se da oživi i osavremeni duh ovog ručnog rada.

U razgovoru sa Marijanom, saznali smo da je krenula u stvaranje brenda sa svega nekoliko pletilja, a potom ih je okupljala širom Srbije. Inspiraciju, kako navodi, pronalazi u putovanjima, okruženju, a tako i u samom tržištu, prateći aktuelnosti i svetske trendove. 

- Sve to prenesemo na naše mustre, i kroz kompleksne procedure pretočimo u pletivo - opisuje proces rada Marijana na početku razgovora za "Magazin.novosti.rs".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maridruna Handmade (@maridruna)

 

 

Kreatorka je putovala po Srbiji, od sela do sela, gde je nailazila na talentovane pletilje, čije je modele sama isprobala.

- Sa onima sa kojima sam se najbolje prepoznala, počela sam saradnju. Te žene se nalaze po čitavoj našoj lepoj Srbiji, i moja vizija je da se one okupe jednom mesečno, po različitim mestima u zemlji, ne bi li sve moglo da funkcioniše. Posao se tako prenosi i novim generacijama, ne bi li u budućnosti moglo uspešno njime da se bavi. Da ne ostaje samo u kućnim okvirima, nego da postoji mogućnost i za generacije koje dolaze da se time bave, da odlaze na posao koji vole. Da može od kolena do kolena da se prenosi, kako ovaj zanat ne bi izumirao - pojašnjava naša sagovornica svoje principe održivosti.

Vredne i pedantne ruke srpskih pletilja prave modele koji deluju kao da su - mašinski izrađeni.

- Materijali koje koristimo su najkvalitetniji i nalazimo ih u fabrikama širom sveta. Sa tim luksuznim materijalima i umešnošću naših pletilja, stvaraju se jedinstveni modni komadi. Naše žene su veoma detaljne i uredne u izradi pletenina, pa sve deluje kao da je mašinska izrada. U svetu toga nema, naše žene su poznate po rukotvorinama, još od Sirogojna.

Od materijala se za izradu letnjih modela koristi isključivo pamuk, a za zimske uglavnom merino-vuna. Neretko se pravi i kombinacija materijala, gde se spajajau različite niti, što doprinosi i samoj teksturi pletenine.

Marijana kaže da su pastelne boje pravi izbor kada je u pitanju garderoba za sezonu jesen/zima.
- Maridruna je prepoznatljiva po pastelnim bojama. Kada je napolju tmurno, mi smo rešili da kroz vesele, pastelne boje unesemo malo radosti. Želimo da pošaljemo poruku pozitivnosti, pa otuda su naši modeli vedrih boja. Imamo takođe i klasične boje i modele, koje su dosta popularne na inostranom tržištu, ali svakako pastelne su naš zaštitni znak.

Danas brend Maridruna izvozi svoja ručno rađena mala remek-dela u mnoge zemlje sveta, kao što su: 
SAD, Kanada, Australija, UAE, Brazil, Grčka, Italija, Nemačka, Holandija, Belgija, Norveška, Francuska, Japan, Velika Britanija, Irska, Poljska, Danska... Sve sa potpisom: PRAVLJENO U SRBIJI.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas