Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта би требало да знате ако спавате са мокром косом? Рутина коју многи не мењају, иако би требало

Сигурно сте чули приче да спавање са мокром косом може да повец́а шансе да се прехладите, али не постоје научни докази да то може директно да изазове респираторне болести

1693742613_shutterstock_2275658953.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, постоје ризици повезани са спавањем са мокром косом, укључујуц́и оштец́ење косе и власишта, као и појаву гљивица.

- Ако је коса мокра, сви услови доприносе много споријем процесу сушења и могу створити савршено окружење за развој гљивица и бактерија. Ако се ово дешава често, може прерасти у прави проблем на власишту изазивајуц́и свраб и перутање - рекла је Дусти Сцхлабацх, фризерка из Калифорније за Хуфф Пост.

Гљиве цветају у тамном, влажном окружењу и могу да живе на мртвом ткиву косе, ноктију и спољашњим слојевима коже. Као резултат тога, ваш јастук је легло гљивица. Студија из 2005. године коју је спровео Универзитет у Манчестеру показала је да се на вашем јастуку може нац́и до 16 гљивичних врста.

Такође можете да се пробудите са поломљеним и запетљаним праменовима које је тешко вратити у здраво стање, посебно за људе са коврџавом косом.

- Спољни слој косе, кутикула, треба да се прошири када је влажан и да се скупи док се суши. Ако предуго остане растегнут, може се поцепати и попуцати, угрожавајуц́и здравље тог спољашњег слоја. Омогуц́ава превише продирања воде и производа које можда користите. То доводи до сувоц́е, што доводи до крхкости, а даље доводи до ломљења.

Ако спавате са мокром косом, шта би требало да промените:

Сушење косе

Можда је време да промените распоред туширања или покушате да пустите косу да се осуши на ваздуху пре спавања. Међутим, ако немате времена да чекате да вам се коса осуши, фенирање би могло бити боље него да одете на спавање са потпуно мокром косом.

Коришц́ење свиленог јастука

Свилени јастук може вам помоц́и да сачувате косу. Коришц́ење свиленог јастука може обезбедити мање трења на вашој коси када спавате - чак и са мокром косом, према Тхе Слееп Фоундатион.

Замена рутине туширања

Ако можете да нађете времена за туширање ујутру, то може помоц́и у промовисању здравља коже и косе. Јутарње туширање помаже у борби против масне косе и коже главе. Ако косу перете ноц́у, до тренутка када се пробудите и даље може изгледати масно. Да бисте обезбедили свеж и чист изглед, најбоље је да рутину купања померите за јутарње часове.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas