Oglas
· · Komentari: 0

Šta bi trebalo da znate ako spavate sa mokrom kosom? Rutina koju mnogi ne menjaju, iako bi trebalo

Sigurno ste čuli priče da spavanje sa mokrom kosom može da poveća šanse da se prehladite, ali ne postoje naučni dokazi da to može direktno da izazove respiratorne bolesti

1693742613_shutterstock_2275658953.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Međutim, postoje rizici povezani sa spavanjem sa mokrom kosom, uključujući oštećenje kose i vlasišta, kao i pojavu gljivica.

- Ako je kosa mokra, svi uslovi doprinose mnogo sporijem procesu sušenja i mogu stvoriti savršeno okruženje za razvoj gljivica i bakterija. Ako se ovo dešava često, može prerasti u pravi problem na vlasištu izazivajući svrab i perutanje - rekla je Dusti Schlabach, frizerka iz Kalifornije za Huff Post.

Gljive cvetaju u tamnom, vlažnom okruženju i mogu da žive na mrtvom tkivu kose, noktiju i spoljašnjim slojevima kože. Kao rezultat toga, vaš jastuk je leglo gljivica. Studija iz 2005. godine koju je sproveo Univerzitet u Mančesteru pokazala je da se na vašem jastuku može naći do 16 gljivičnih vrsta.

Takođe možete da se probudite sa polomljenim i zapetljanim pramenovima koje je teško vratiti u zdravo stanje, posebno za ljude sa kovrdžavom kosom.

- Spoljni sloj kose, kutikula, treba da se proširi kada je vlažan i da se skupi dok se suši. Ako predugo ostane rastegnut, može se pocepati i popucati, ugrožavajući zdravlje tog spoljašnjeg sloja. Omogućava previše prodiranja vode i proizvoda koje možda koristite. To dovodi do suvoće, što dovodi do krhkosti, a dalje dovodi do lomljenja.

Ako spavate sa mokrom kosom, šta bi trebalo da promenite:

Sušenje kose

Možda je vreme da promenite raspored tuširanja ili pokušate da pustite kosu da se osuši na vazduhu pre spavanja. Međutim, ako nemate vremena da čekate da vam se kosa osuši, feniranje bi moglo biti bolje nego da odete na spavanje sa potpuno mokrom kosom.

Korišćenje svilenog jastuka

Svileni jastuk može vam pomoći da sačuvate kosu. Korišćenje svilenog jastuka može obezbediti manje trenja na vašoj kosi kada spavate - čak i sa mokrom kosom, prema The Sleep Foundation.

Zamena rutine tuširanja

Ako možete da nađete vremena za tuširanje ujutru, to može pomoći u promovisanju zdravlja kože i kose. Jutarnje tuširanje pomaže u borbi protiv masne kose i kože glave. Ako kosu perete noću, do trenutka kada se probudite i dalje može izgledati masno. Da biste obezbedili svež i čist izgled, najbolje je da rutinu kupanja pomerite za jutarnje časove.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas