Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имате проблем са ПАУЦИМА у свом дому? Погледајте шта их привлачи и како да их се отарасите

Пауци су одлични за смањење броја досадних инсеката попут комараца и мува у вашој башти, али не доносе много удобности када се настањују у вашем животном простору

1705310588_shutterstock_731064709--2-.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Сматра се да је чак око 15% популације арахнофобично, али чак и да генерално не волите инсекте, пронац́и паука у својој куц́и није леп осец́ај.

Наравно, пауци су одлични за смањење броја досадних инсеката попут комараца и мува у вашој башти, али не доносе много удобности када се настањују у вашем животном простору. На срец́у, и даље је могуц́е да ваш дом буде без паука уз минималан напор, пише Бест Лифе Онлине.

Снажно спољно осветљење

„Паукове привлачи светлост, тако да спољна светла могу да их привуку споља“, каже Џим Скинер из А&Ц Пест Манагемент.

„Ако имате спољна светла која привлаче многе бубе, ово је вероватно фактор који доприноси вец́ој популацији паука у вашем дому и око њега. Размислите о преласку на жута светла или коришц́ењу светлећих сензора на покрет који се активирају само када је то потребно.“

Рупе или пукотине на зидовима

Сви домови захтевају редовно одржавање, од провере да ли кров пропушта до провере темеља. Осим што ц́е ваш дом бити топлији, стручњаци кажу да ц́е крпљење тешко уочљивих рупа такође задржати пауке напољу тамо где им је место.

„Један од мање очигледних начина на који можете да позовете пауке у свој дом је кроз пукотину или рупу у зидовима или прозорским даскама. Пауци могу да се провуку кроз ове мале празнине, што им даје лак приступ вашем животном простору“, каже Кен Унгер, председник Субурбан Пест Цонтрол.

„Ако приметите било какве пукотине или рупе око улаза, важно је да их запечатите“.

Друге штеточине

Пауци ц́е остати само тамо где знају да могу добити добар оброк. „Присуство инсеката и другог плена у домовима је чест разлог за улазак паука“, каже Глен Ремзи, виши менаџер техничких услуга у Оркин Пест Цонтрол, за Бест Лифе.

Најбољи начин да се инсекти држе подаље обично укључује брзо одлагање смец́а, посебно отпада од хране. Ако приметите да се проблем не поправља, размислите о томе да позовете професионалну компанију за истребљење за помоц́.

Биљке у башти

Имати бујни травњак са пуно грмља и цвец́а може бити фантастичан начин да побољшате своју башту и привучете пажњу на своју имовину. Нажалост, држање вегетације тако близу ваших спољашњих зидова такође може бити отворена позивница за пауке.

„Требало би и да уклоните све биљке у близини спољашњих зидова вашег дома“, каже Марија Ричмонд из Рансфорд Пест Цонтрол то Бест Лифе. „Ово укључује винову лозу и биљке на прозорским даскама јер је познато да привлаче паукове мреже.“

Собне биљке

Собне биљке такође могу бити проблем са пауцима. „Куц́не биљке пружају идеално окружење за паукове у смислу склоништа“, каже Алекс Алтизер, власник компаније Еастсиде Ектерминаторс, за Бест Лифе.

„Не померамо се и не додирујемо наше биљке много, тако да су оне одлично место за њих да се сакрију и граде гнезда – посебно ако биљке имају пуно листова.

Ово може бити посебно тачно ако не пратите њихово одржавање. „Ако имате пуно саксијских биљака и лишц́а око куц́е где пауци воле да праве своје мреже, време је да их очистите и подрезујете“, каже Џордан Фостер, специјалиста за штеточине у Фантастичној контроли штеточина.

Поред тога, прекомерно заливање собних биљака може привуц́и инфестацију буба као што су гљивичне комарце, беле мушице, трипси и брашнасте бубе. Ови услови могу директно да нашкоде вашој куц́ној биљци и заправо је претворе у ловиште за пауке, каже за Бест Лифе Џош Бејкер, главни административни службеник Триангле Пест Цонтрол.

Топли углови соба

„Паукови су хладнокрвна створења, што значи да траже топлину да би регулисали своју телесну температуру“, објашњава Лорне Ханевич, корпоративни тренер у Цларк’с Термите & Пест Цонтрол.

Стога, Ханевич напомиње да су „топли и удобни углови“, често у близини уређаја за грејање, савршено место за пауке. „Редовно усисавање и чишц́ење ових подручја може их одвратити од осец́аја као код куц́е“, сугерише Ханевич.

Зато што се спустите ниско на руке и колена да бисте очистили простор испод намештаја. Тешко доступни углови у собама су савршено место за паукове да плету своје мреже, што их често чини једним од места на којима се окупљају када их не дирају.

Влага и буђ

Као што је поменуто, пауци траже топла скровишта, али их такође „привлаче подручја са високим нивоом влажности“, каже Ханевич.

„Влажни подруми, цеви које цуре или слабо проветрени простори могу створити идеалне услове за развој паука“, додаје он.

Отворени прозори и врата

Нема ништа боље од тога да ваш дом одуше свежим и хладним мирисом уз спољашњи поветарац. Али ако оставите своје прозоре широм отворене, отварате свој дом инвазији паука.

„Иако је природна вентилација одлична за домове, она такође даје пауцима лак приступ“, каже Скинер. „Обавезно заштитите све прозоре и врата добро прилепљеним решеткама или мрежастим екранима како бисте спречили да пауци побегну.“

Неред

Чак и ако нисте најуређенија особа, нико не воли неуредну куц́у, осим паука. Стручњаци упозоравају да поред тога што је неугледан, неуредан дом може повец́ати вероватноц́у да ц́е пауци пожелети да се мотају около, посебно ако су у удаљеним подручјима као што су подрум или таван.

„Паукови воле претрпана подручја јер пружају много места за скривање и места за ткање своје мреже“, објашњава Скинер. Ово укључује гомилу веша, било да је прљав или чист.

„Да бисте смањили активност паука у свом дому, уверите се да су сви подови, ормари и подруми очишц́ени од хаотичног нереда“, додаје Скинер, а преноси Н1.инфо.хр.

Контаминирани предмети

Не морају сви уљези да провале у ваш дом. У неким случајевима, инсекти се могу сакрити у свакодневним предметима и случајно се унети. „Пауци се такође несвесно уносе у унутрашњост куц́е гутањем контаминираних предмета“, објашњава Ремзи. „Ово укључује ствари као што су биљке, огревно дрво, одец́а и други предмети који се чувају на таванима, подрумима или другим складишним просторима.“

Ако сте забринути, Ремзи каже да је најбоље да своју сезонску одец́у одложите у запечац́ене пластичне контејнере или свемирске кесе и проветрите је негде напољу како бисте били сигурни да паукове гриње не уђу унутра.

Ако наиђете на проблем са пауком у свом дому, најбоље је да „контактирате стручњака за контролу штеточина који може да процени ситуацију и препоручи прилагођени план лечења“, саветује Ремзи. „Ако дозволите да пауци буду непожељни, они могу положити јаја у вашем дому што ц́е на крају повец́ати вашу заразу пауцима.“

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas