Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
зачини

Како да ових ПЕТ ЗАЧИНА узгајате КОД КУЋЕ

Кување и припрема јела данас су незамисливи без употребе мирисних зачина.

1602245485_Depositphotos_253334706_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

А најбоље је када ароматичне укусе јелима можете пружити уз помоћ свежих зачина које сте сами узгајали код куће. Онима који имају врт, узгој  зачинског биља није тежак посао, али могуће је да их узгајате и у стану без врта или балкона. За њихов раст довољно је да им обезбедите сунчеву светлост.

Босиљак

Босиљак је идеалан за узгој у теглама, а потребно му је шест до осам сати сунчеве светлости током дана и доста воде. Нарасте до 45 цм, има светло зелено лишће, а спреман је за брање шест неђеља након садње. Постоји више врста босиљка, а ово зачинско биље даје укус месу и сосевима с парадајзом.

Прочитајте још: Њега једу и они који не воле ниједан други: Ево зашто је добар ФЕТА СИР

Мајчина душица

Мајчина душица може да расте у затвореним просторима и када нема директног јаког светла. Када расте у затвореном, ова биљка нарасте од 15 до 20 цм, а има сиво зелено лишће и љубичасте цветове. Када се расцвета, исеците врхове лишћа и цвећа, а најбоље је да је користите свежу. Додајте је у јелима с месом.

Першун

Першун је богат гвожђем и витамином А и Ц, а користи се као додатак супама или као зачин јелима попут кромпира, рибе и морских плодова, салатама и сосевима. Пре него што посејете першун, потопите семе у воду и оставите преко ноћи, а између 70 и 90 дана након сејања, листови су зрели за брање.

Прочитајте још: ГОТОВА ОЧАС ПОСЛА! Врхунска посластица са карамелом, бананама и пишкотама (ФОТО/ВИДЕО)

Рузмарин

Фото: Депосит

Мирисни рузмарин може да расте у затвореним просторима, али ако посејете семе, требаће му три године да нарасте. Ако желите да убрзате његов раст уместо семена засадите младицу. Када расте у затвореном простору немојте да заливате превише. Лишће рузмарина даје укус пилетини, свињетини, јагњетини и поврћу.

Оригано

Већином се користи суви оригано као додатак пици али може се користити и свеж. Одговара му јако сунчано и суво место, а посејано семе оригана проклијаће за 7 до 14 дана. У летним месецима има мале беле или љубичасте цветове.

Прочитајте још: Направите ЈЕСЕЊИ НАПИТАК: ЦИМЕТ је обавезан, а решава вас бактерија и гљивица

Нана (мента)

Продорног мириса и ароматичног јаког укуса, свежа нана се користи у слатким јелима, коктелима, воћним салатама, али и јелима од меса, рибе и поврћа. Најсвјежији укус имају млади светлозелени листови. Засађена у затвореном, ова биљка прочишћава ваздух и олакшава дисање особама које имају потешкоће с плућима. Оставите гранчицу у чаши воде да стоји неђељу дана, она ће развити корење и тада је можете засадити било где.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas