Према студији Националне фондације за санитарне услове из 2011. године, сунђер за судове је предмет у дому са највише клица.
Када су истраживачи замолили људе из 22 домаћинства да пребришу 30 различитих површина у својим домовима, открили су да 77 посто сунђера за судове или крпа садржи колиформне бактерије – породицу бактерија у коју спадају салмонела и Е. цоли. За поређење, само пет посто WЦ дасака имало је колиформне бактерије.
"Највећа заблуда утврђена током студије била је да је купатило најпрљавије место у кући, док је, заправо, кухиња имала највише клица", написали су истраживачи.
Како очистити кухињски сунђер
Постоје различита мишљења између коришћења прљавог сунђера и његовог честог бацања. Можете продужити век трајања кухињског сунђера редовним чишћењем.
Портпаролка Америчког института за чишћење, Џесика Ек, наводи да сунђер треба потопити пет минута у раствор од једне литре воде и три кашике избељивача. Затим га пустите да се осуши на ваздуху.
Стручњакиња за микробиологију и безбедност хране са Универзитета у Хјустону и Америчког друштва за микробиологију, Захра Мохамед, преферира трик са коришћењем микроталасне пећнице – тако што сунђер стави у уређај и укључи га на једну минуту на најјачој температури.
Овај поступак чишћења она ради два пута дневно, док стручњакиња Ек предлаже да се њен трик примени барем једном недељно.
Колико често треба мењати сунђер
Чак и ако га редовно одржавате, и даље га треба често мењати. УСДА наводи да загревање кухињских сунђера у микроталасној пећници или кување у води "може смањити бактерије", али то није довољно да се избегне унакрсна контаминација руку, радних површина или хране.
Стручњакиња Мохамед мења сунђер сваке недеље, а понекад и раније ако је посебно прљав. Ек тврди да сунђер треба мењати барем сваке две до три недеље, у зависности од тога колико га често користите.
(Клиx.ба)