Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Многи стављају превише или премало: Ово је идеална количина прашка за веш, а постоји трик како да уклоните вишак детерџента

Превише детерџента може оштетити тканину, док сувише мала количина неће уклонити флеке и нечистоће

1691672371_shutterstock_121188085.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Уколико у машину за прање веша ставите превише детерџента веома је могуће да се он нец́е растворити и самим тим веш нец́е бити добро опран. Поред тога, постац́е груб и непријатан, а може изазвати и иритације на кожи.

Ако се и вама често дешава да вам веш из машине изађе са траговима прашка велике су шансе да користите превише детерџента за веш.

Он ће уклонити прљавштину и мрље, али ц́е на крају створити нови проблем: остаци детерџента који нису добро испрани узроковац́е да одец́а буде груба на додир и да вас гребе док је носите.

Такође, превише детерџента ц́е довести до стварања пребогате пене у машини за прање веша, услед чега ц́е се предмети веша 'лепити' једни за друге, па нец́е бити добро опрани.

Колико детерџента заправо треба да користите?

Две мерице су довољне за професионалну веш машину која може да прими око 12 килограма веша, или једна мерица детерџента за просечну веш машину која прима око 8 килограма – пише Вирецутер.

Ако перете ручно, потребно вам је још мање. Истина, количина потребног детерџента може да варира од марке до марке, али чак и када на декларацији на полеђини флаше пише да се стави више, имајте на уму да ово упутство пишу произвођачи, чији је циљ да га потроше и купујте више, упозорава Вирецутер.

Ствари могу бити још горе ако користите детерџент високе ефикасности (ХЕ), који је високо концентрована формула са мало пене која се може користити у традиционалним машинама.

Ови детерџенти су обично дупло концентованији од 'обичних', па вам је потребно дупло мање, посебно ако се има у виду да нове високоефикасне веш-машине троше мање воде за прање веша од традиционалних. Дакле, уобичајене количине детерџента се заправо не могу растворити.

Како уклонити превише детерџента из веша?

Да бисте својој одец́и вратили пуни сјај, потребно је да уклоните вишак детерџента који се упио у влакна. То можете учинити тако што ћете веш натопити у мешавину сирц́ета и воде.

У дубоком судоперу или каду помешајте 1 шољу сирц́ета у 1 литар воде и потопите одец́у. Истрљајте видљиве накупине детерџента, потопите око сат времена, а затим ставите у машину за прање веша на циклус прања.

Још један метод постао је познат ових дана на Тик-Току:

Припремите специфичну комбинацију састојака - флашу топле воде, ½ шоље боракса, ½ шоље соде бикарбоне и малу количину детерџента. Додајте веш у каду, добро га натопите и оставите четири сата. Затим исцедите и ставите одец́у на уобичајени циклус прања. Можда нец́е учинити веш веома меким, али ц́е сигурно спречити да се вишак детерџента или омекшивача накупи у влакнима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas