Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Не бацајте цвеће из вазе! Како направити ДОМАЋИ ПОТПУРИ за мирисну кућу

Када ваш слатки букет цвећа није тако свеж као што је био, уместо да се одложите у смеће, дајте том цвећу нови живот као леп потпури

1649328329_pjimage---2022-04-07T124508.604.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Израда овог „ уради сам“ лакша је него што мислите и може се персонализовати са било којим мирисом који волите. Додајте зачинско биље или нарезане цитрусе, а потпури се можете освежити изнова и изнова уз прскање вашег омиљеног мириса.

Шта је потпури

Потпури је мешавина сушених, природно мирисних биљних материјала који се користе за пружање нежног природног мириса. Реч „потпури“ долази у енглески од француске речи, односно, назива за шпанско вариво са широким спектром састојака, названо „ола поприда“, специјалитет града Бургос.

Фото: unsplash

Потпури се користи у собама још од античког доба, на разне начине. У раном 17. веку, свеже биљке и цвеће је скупљано од почетка пролећа и преко лета. Биљке су остављане на дан-два да омлитаве а онда су посипане крупном морском сољу. Смеша је повремено мешана док су јој се додавали слојеви. На јесен би се додавали зачини све док се не постигне пријатан мирис. 

Суво цвеће може трајати од два месеца до 20 година у зависности од мешавине. Правилно направљени трају дуже када се чувају у затвореним контејнерима. У традиционалном дизајну, посуда за потпури је опремљена пробушеним поклопцем кроз који мирис може полако да се шири.

Како се прави потпури

Шта ће вам требати:

  • цвеће
  • папир за печење
  • маказе
  • есенцијална уља
  • флашица са распрскивачем
  • цитрусно воће (опционо)
  • свеже зачинско биље (опционо)
  • цели зачини (опционо)

Упутства:

  1. Сакупите своје цвеће да бисте га користили за прављење потпурија. Било која врста цвећа ће успети, посебно она која већ имају јаке мирисе, као што су руже. Цвеће са малим појединачним латицама одлично функционише, а могу се користити и целе главе. Загрејте рерну на 180 Ц.
  2. Покријте плех са папиром за печење. Исеците цветове са стабљика одмах испод главица и ставите их на послужавник или уклоните појединачне латице и ставите их у један слој на пергамент папир.
  3. Да бисте додали мирис свом потпурију, исеците и додајте танке кришке цитрусног воћа или убаците рузмарин, лаванду или тимијан у мешавину. Такође можете додати целе зачине, као што су штапићи цимета, каранфилић или алева паприка, који су и лепи и дивно миришу.
  4. Додајте 10 до 15 капи вашег омиљеног етеричног уља у једну кашику воде у малој бочици са распршивачем и попрскајте састојке за потпури. Затим ставите потпури у рерну.
  5. Сушите у рерни најмање два сата, или док цветови не постану ломљиви, али не изгоре. Када је потпури готов, извадите га из рерне и још једном попрскајте есенцијално уље.
  6. Када се постигне собна температура, лагано помешајте потпури и ставите га у чинију. Да бисте освежили мирис, једноставно попрскајте мешавином уља.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas