Oglas
· · Komentari: 0

Ne bacajte cveće iz vaze! Kako napraviti DOMAĆI POTPURI za mirisnu kuću

Kada vaš slatki buket cveća nije tako svež kao što je bio, umesto da se odložite u smeće, dajte tom cveću novi život kao lep potpuri

1649328329_pjimage---2022-04-07T124508.604.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Izrada ovog „ uradi sam“ lakša je nego što mislite i može se personalizovati sa bilo kojim mirisom koji volite. Dodajte začinsko bilje ili narezane citruse, a potpuri se možete osvežiti iznova i iznova uz prskanje vašeg omiljenog mirisa.

Šta je potpuri

Potpuri je mešavina sušenih, prirodno mirisnih biljnih materijala koji se koriste za pružanje nežnog prirodnog mirisa. Reč „potpuri“ dolazi u engleski od francuske reči, odnosno, naziva za špansko varivo sa širokim spektrom sastojaka, nazvano „ola poprida“, specijalitet grada Burgos.

Foto: unsplash

Potpuri se koristi u sobama još od antičkog doba, na razne načine. U ranom 17. veku, sveže biljke i cveće je skupljano od početka proleća i preko leta. Biljke su ostavljane na dan-dva da omlitave a onda su posipane krupnom morskom solju. Smeša je povremeno mešana dok su joj se dodavali slojevi. Na jesen bi se dodavali začini sve dok se ne postigne prijatan miris. 

Suvo cveće može trajati od dva meseca do 20 godina u zavisnosti od mešavine. Pravilno napravljeni traju duže kada se čuvaju u zatvorenim kontejnerima. U tradicionalnom dizajnu, posuda za potpuri je opremljena probušenim poklopcem kroz koji miris može polako da se širi.

Kako se pravi potpuri

Šta će vam trebati:

  • cveće
  • papir za pečenje
  • makaze
  • esencijalna ulja
  • flašica sa rasprskivačem
  • citrusno voće (opciono)
  • sveže začinsko bilje (opciono)
  • celi začini (opciono)

Uputstva:

  1. Sakupite svoje cveće da biste ga koristili za pravljenje potpurija. Bilo koja vrsta cveća će uspeti, posebno ona koja već imaju jake mirise, kao što su ruže. Cveće sa malim pojedinačnim laticama odlično funkcioniše, a mogu se koristiti i cele glave. Zagrejte rernu na 180 C.
  2. Pokrijte pleh sa papirom za pečenje. Isecite cvetove sa stabljika odmah ispod glavica i stavite ih na poslužavnik ili uklonite pojedinačne latice i stavite ih u jedan sloj na pergament papir.
  3. Da biste dodali miris svom potpuriju, isecite i dodajte tanke kriške citrusnog voća ili ubacite ruzmarin, lavandu ili timijan u mešavinu. Takođe možete dodati cele začine, kao što su štapići cimeta, karanfilić ili aleva paprika, koji su i lepi i divno mirišu.
  4. Dodajte 10 do 15 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja u jednu kašiku vode u maloj bočici sa raspršivačem i poprskajte sastojke za potpuri. Zatim stavite potpuri u rernu.
  5. Sušite u rerni najmanje dva sata, ili dok cvetovi ne postanu lomljivi, ali ne izgore. Kada je potpuri gotov, izvadite ga iz rerne i još jednom poprskajte esencijalno ulje.
  6. Kada se postigne sobna temperatura, lagano pomešajte potpuri i stavite ga u činiju. Da biste osvežili miris, jednostavno poprskajte mešavinom ulja.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas