· · Коментари: 0

Повољно и брзо до лепих и квалитетних зидова у новом дому

Пошто су цене некретнина веће него икада, а услови за стамбене кредите врло лоши, многе породице се одлучују на куповину неке „недовршене“ куће/стана

1656419058_architecture-2804069_960_720.jpg
Фото: Пиксабау

Бирају староградњу јер је јефтинија, па онда полако реновирају простор и претварају га у свој дом. То реновирање врло често може бити озбиљан подухват и, некако, се увек највише енергие потроши око сређивања подова и зидова – треба да нису влажни, да су добро изоловани и да потрају. Неколико идеја би можда могло да вам скрати посао и уштеди новац.

Зидни панели – ефектно и ефикасно

Зидни панели се производе од посебне врсте дрвета, од посебне пластике или од ПВЦ пластике. Врло су издржљиви - подносе топлоту и до 60 степени, а са друге стране су потпуно отпорни на влагу. Зидни панели могу да се постављају у кухињи, у купатилу, али, не и у сауни. Врло се лако и брзо монтирају, а могу потрајати 25 до 30 година. За њихову монтажу зид не мора да се глетује, ни да се пере, ни делимично попуњава (пукотине, неравнине). Зидни панели су довољно чврсти да издрже јаке ударе. Они су и као неки вид изолације, па ће у вашој просторији боље регулисати температуру, али ће послужити и као звучна изолација.

Један исти панел можете користити и више пута, а да при том уопште не изгуби на свом квалитету. Зидни панели су и у погледу хигијене одлично решење, јер се на њима не сакупљају вируси и бактерије као по зидовима (због влаге), па су идеални за особе које имају проблема са алергијама и сл. Што се тиче цене, зидни панели су дефинитивно јефтинији од зидних плочица, а скупљи од зидних тапета (од којих су и много квалитетнији). Производе се у најразличитијим дезенима (3Д варијанте, имитација дрвета, имитација плочица, имитација цигле, карирани, цветни, пругасти,...). Можете их само ради декорације ставити на један зид или, пак целу просторију „обући“ у зидне панеле.

Плочице за кухињу и купатило – будите практични и креативни

У већини наших домова могу се срести керамичке плочице, јер су издржљиве, а ми их постављамо са циљем да трају и до 30 година. Поред њих одличног квалитета могу бити и стаклене, гранитне и порцуланске плочице. Иако је тренд да се плочице постављају у целом дому стигао са Запада, још увек код нас доминирају плочице у кухињии и купатилу. Што се тиче обе просторије, одабира и уклапања плочица, прво је правило да не треба бирати најјефтиније.

Затим, уколико располажете малим простором плочице у купатилу или у кухињи не би требало да буду тамне боје, нити би требало да буду великих димензија. Те велике плочице, боље је уклопити и поставити на под. Поред тога, нису препоручљиве плочице са рељефном структуром, јер се тешко одржавају, већ углачане сјајне или мат плочице за купатило и кухињу. Да ли ћете бирати сјајну или мат варијанту, треба да зависи од количине светла у проторији и самог стила. Оно што знатно утиче на изглед ваших плочица је фуга. Може се постављати уже или шире, може бити у контрастној нијанси у односу на плочице или да пратити њихове тонове... Избор је на вама. И док се за плочице у кухињи саветује да буду „практичне“ и добро се уклопе уз стил остатка дома, плочице за купатило би требало да буде у 3 дезена – за под, за зид и за један одвојени кутак (туш-кабина, или код умиваоника, или као бордура, само тематски,...)

Неизоставно важно – лепак за плочице

Када сте изабрали дезен и модел, важно је да радите са квалитетним материјалима, да вам не би касније „дошло на наплату“. Када је реч о лепку за плочице, на неким паковањима произвођачи истичу који је лепак за њих најпогоднији. Уколико имате доброг мајстора он ће вам сам сугерисати.

Важно је на какво подручје лепите плочице (колико је влажно), затим врсту лепка за плочице диктира и подлога на коју се лепи. Поред тога од величине, квалитета, па и типа плочица, такође, зависи који ће лепак за плочице да их учини најбољим, најтрајнијим и најпостојанијим.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.