Oglas
· · Komentari: 0

Povoljno i brzo do lepih i kvalitetnih zidova u novom domu

Pošto su cene nekretnina veće nego ikada, a uslovi za stambene kredite vrlo loši, mnoge porodice se odlučuju na kupovinu neke „nedovršene“ kuće/stana

1656419058_architecture-2804069_960_720.jpg
Foto: Piksabau
Oglas

Biraju starogradnju jer je jeftinija, pa onda polako renoviraju prostor i pretvaraju ga u svoj dom. To renoviranje vrlo često može biti ozbiljan poduhvat i, nekako, se uvek najviše energie potroši oko sređivanja podova i zidova – treba da nisu vlažni, da su dobro izolovani i da potraju. Nekoliko ideja bi možda moglo da vam skrati posao i uštedi novac.

Zidni paneli – efektno i efikasno

Zidni paneli se proizvode od posebne vrste drveta, od posebne plastike ili od PVC plastike. Vrlo su izdržljivi - podnose toplotu i do 60 stepeni, a sa druge strane su potpuno otporni na vlagu. Zidni paneli mogu da se postavljaju u kuhinji, u kupatilu, ali, ne i u sauni. Vrlo se lako i brzo montiraju, a mogu potrajati 25 do 30 godina. Za njihovu montažu zid ne mora da se gletuje, ni da se pere, ni delimično popunjava (pukotine, neravnine). Zidni paneli su dovoljno čvrsti da izdrže jake udare. Oni su i kao neki vid izolacije, pa će u vašoj prostoriji bolje regulisati temperaturu, ali će poslužiti i kao zvučna izolacija.

Jedan isti panel možete koristiti i više puta, a da pri tom uopšte ne izgubi na svom kvalitetu. Zidni paneli su i u pogledu higijene odlično rešenje, jer se na njima ne sakupljaju virusi i bakterije kao po zidovima (zbog vlage), pa su idealni za osobe koje imaju problema sa alergijama i sl. Što se tiče cene, zidni paneli su definitivno jeftiniji od zidnih pločica, a skuplji od zidnih tapeta (od kojih su i mnogo kvalitetniji). Proizvode se u najrazličitijim dezenima (3D varijante, imitacija drveta, imitacija pločica, imitacija cigle, karirani, cvetni, prugasti,...). Možete ih samo radi dekoracije staviti na jedan zid ili, pak celu prostoriju „obući“ u zidne panele.

Pločice za kuhinju i kupatilo – budite praktični i kreativni

U većini naših domova mogu se sresti keramičke pločice, jer su izdržljive, a mi ih postavljamo sa ciljem da traju i do 30 godina. Pored njih odličnog kvaliteta mogu biti i staklene, granitne i porculanske pločice. Iako je trend da se pločice postavljaju u celom domu stigao sa Zapada, još uvek kod nas dominiraju pločice u kuhinjii i kupatilu. Što se tiče obe prostorije, odabira i uklapanja pločica, prvo je pravilo da ne treba birati najjeftinije.

Zatim, ukoliko raspolažete malim prostorom pločice u kupatilu ili u kuhinji ne bi trebalo da budu tamne boje, niti bi trebalo da budu velikih dimenzija. Te velike pločice, bolje je uklopiti i postaviti na pod. Pored toga, nisu preporučljive pločice sa reljefnom strukturom, jer se teško održavaju, već uglačane sjajne ili mat pločice za kupatilo i kuhinju. Da li ćete birati sjajnu ili mat varijantu, treba da zavisi od količine svetla u protoriji i samog stila. Ono što znatno utiče na izgled vaših pločica je fuga. Može se postavljati uže ili šire, može biti u kontrastnoj nijansi u odnosu na pločice ili da pratiti njihove tonove... Izbor je na vama. I dok se za pločice u kuhinji savetuje da budu „praktične“ i dobro se uklope uz stil ostatka doma, pločice za kupatilo bi trebalo da bude u 3 dezena – za pod, za zid i za jedan odvojeni kutak (tuš-kabina, ili kod umivaonika, ili kao bordura, samo tematski,...)

Neizostavno važno – lepak za pločice

Kada ste izabrali dezen i model, važno je da radite sa kvalitetnim materijalima, da vam ne bi kasnije „došlo na naplatu“. Kada je reč o lepku za pločice, na nekim pakovanjima proizvođači ističu koji je lepak za njih najpogodniji. Ukoliko imate dobrog majstora on će vam sam sugerisati.

Važno je na kakvo područje lepite pločice (koliko je vlažno), zatim vrstu lepka za pločice diktira i podloga na koju se lepi. Pored toga od veličine, kvaliteta, pa i tipa pločica, takođe, zavisi koji će lepak za pločice da ih učini najboljim, najtrajnijim i najpostojanijim.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas