Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРАВИЛНО ПРАЊЕ ВЕША: Исправите грешке које многи праве

Савети који вам могу помоћи да ваш веш мирише и до седам дана након прања

1690123492_pranje.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ово су најчешће грешке које људи праве када перу веш, а према речима стручњака, требало би да их што пре исправите.

Одећа ће дуже задржати свој облик и боју и истрошити се спорије ако је перете на нижим температурама. Осим тога, топла или хладна вода може се носити с прљавштином једнако као и врућа ако имате добру веш машину и детерџент.

Само ствари као што су постељина или крпе могу се прати на 90°Ц за дезинфекцију. Све остало може прати на нижим температурама.

Превише детерџента или омекшивача

Вишак детерџента може зачепити посуду за детерџент и узроковати неугодан мирис, а превише омекшивача чини да се одећа теже испира. Пажљиво прочитајте дозе наведене на паковању и не заборавите да користите мерну посуду. Ако су ваше ствари јако прљаве, користите тај начин прања или покрените 2 циклуса.

Користите омекшивач за сву одећу

Осим што тканина постаје баршунаста, омекшивач олакшава пеглање. Међутим, током времена се смањује и апсорпција тканине, тако да је боље да га не користите за прање пешкира, спортске одеће или других предмета од микровлакана, еластина или спандекса.

Прекомерно прање фармерица

Произвођачи фармерица имају радикално мишљење о овој тачки. Они саветују да одустанете од машинског прања како би сачували боју дуже.

Ако нисте спремни да следите ову препоруку, оптималан интервал између 2 прања је раздобље од 2 до 6 месеци, зависно од тога колико често носите фармерке и на појединачне карактеристике вашег тела.

Погрешно сушење

Неправилно сушење утиче на вашу одећу неповољно као и неисправно прање. Ево неколико савета који ће вам помоћи да избегнете грешке:

Немојте превише користити аутоматско сушење: то чини ваше ствари истрошенима и брже губе боју. Немојте га користити за суву и осетљиву тканину.

Немојте качити на жицу плетене и вунене предмете јер ће изгубити свој облик. Сушите их на пешкиру на водоравној површини.

Пре качења рубља, протресите га како бисте спречили гужвање.

Лоше одржавање машине за веш

Прљавштина, остаци детерџента и све што се накупља у веш машини током времена, пре или касније ће доћи на вашу одећу, што ће довести до лоших мириса и белих мрља. Да бисте то спречили, следите неколико једноставних правила о одржавању:

Испразните машину након сваког прања.

Након сваког прања уклоните преостали детерџент из гуме на вратима.
Редовно посушите део за детерџент.
Једном месечно, упалите машину „на празно“ с детерџентом и средством за дезинфекцију.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas