Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Природни декоративни камен у екстеријеру и ентеријеру

Када говоримо о уређењу куће или стана било да говоримо о њеном спољашњем или унутрашњем изгледу природни материјали су нешто на шта се најшчешће одлучују власници.

1647004937_magazin_novosti_Slika4.jpg
Фото: Природни камен Љиг
Oglas

Од давнина један од најстаријих материјала који се вековима уназад користи за градњу кућа, стамбених и пословних простора, путева, стаза и дворишта јесте природни камен. Природни камен данас има толико распрострањену примену у грађевинарству да је свакако један од најзаступљенијих природних материјала широм света. У Србији је регистровано на стотине каменолома и наша земља је надалеко чувена по квалитетном и разноврсном природном камену.

Срећни људи који имају ту привилегију и богатство да поседују сопствено двориште или башту и да у њему уживају у свом слободном времену или пак они други који своју оазу мира и топлине морају порнаћи у своја четири зида природни камен је свакако елемент који им може приуштити дозу елеганције, јединствности и луксуза у коме може уживати. Један од најчешћих материјала за уређење дневног боравка, спаваће собе, кухиње или заједничких просторија јесте декоративни камен.

Ломљени камен за стазе

Један од свакако најчешће коришћених облика камена у уређењу сваког дома јесте поплочавање дворишта и стаза природним ломљеним каменом. Плочасти камен неправилног облика може се користити за облагање стаза, тротоара, печашких и колских стаза, ограда, фасада куће, потпорни зидови и многи други елементи. Камен за двориште је чврст и јак материјал отпоран на све врсте хабања и није тако порозан као остали материјали попут бетона, бехатона, керамике и других. Камен се не листа отпоран је на све врсте временских услова (киша, снег, лед,сунце) и оно што је јако важно изузетно лак и једноставан за чишћење и одржавање. Изузетно је важна дебљина камена у зависности за које потребе се припрема. Сече се у дебљинама 1 – 2 цм уколико је у питању пешачка стаза, темељ куће или цокла око куће, ограда или фасада неког зида. Када говорим о камену преко ког иде саобраћај неопходно је да дебљина камена буде 2 – 3цм и да има квалитетну подлогу испод. Пожељно је да подлога буде бетонска али уколико вам дебљина стазе не дозвољава бетонску подлогу може се терен припремити и шљунком или каменом туцаник и обавезно поставити мрежа од 6цм дебљине. Ломљени камен се поставља тако што се утапа у бетон или лепи лепком за керамику на већ постојећи бетон. Након постављања камен се фугује кварцним песком или цементним млеком како би се добила јединственост фугни и како би се што боље камен стопио да се кроз фугне не би задржавала вода и да не би дошло до пуцања.

Фото: Природни камен Љиг

Камен за ограде и фасаде

Када је у питању облагање стубова, ограда фасада или степеништа у понуди су надалеко већи избор природног камена. Осим ломљеног резаног камена у понуди су и бројне врсте сечених правоугаоних облика камена. Приликом облагања ограда и степеница мора се водити рачуна о дебљини камена како би се смањио рустични изглед. Ограде од камена су чвршће и стабилније, постојаније и свакако отпорније на све врсте хабања. Ограде са стубовима и парапетима су најчешће ограде обложене природним каменом. Ограде и степенице од ломљеног камена су најшешће коришћене и најповољније варијанте за облагање ових површина док се не ретко користе и декоративне штанглице од камена и сечени природни камен.

Фото: Природни камен Љиг

Поплочавање стаза око базена

Постоје многи материјали за поплочавање стаза око базена али камен је свакако нешто што сваком базену одаје посебну драж, лепоту и елеганцију. Многим архитектама приликом пројектовања базена камен је неизбежни материјал за облагање подова око базенских конструкција. Камен је њихов предлог не само због призора екстраваганције и раскошности већ и због своје функционалности и конструктивности. Осим што је чврст и јак материјалн није порозан и осетљив камен је једноставан и лаган за одржавање и неће пуцати, мењати боју нити добијати влагу сталним квашењем и притиском воде.

Фото: Природни камен Љиг

Природни камен у ентеријеру уређења дома

Декоративни зидови су неизбежан елемент сваког унутрашњег просора у дизајну ентеријера сваког породичног дома и зато је јако важно мудро и функционално искористити и декорисати како би угођај воравка у вашем породичном амбијенту био пријатнији и топлији. Такав вид функционалне естетике не може се постићи ниједним другим материјалом до природним каменом. Декоративни камен представља спој модерне и традиционалне архитектуре и савршено се може комбиновати са осталим природним и вештачким материјалима. Може се пронаћи у великом распону боја и врста и димензија. Декоративни сечени камен у штанглицама се најчешће сече у облику листела на ширину од 3 или 5цм различитих дужина и дебљина. Његов рељефаст облик учиниће ваш зид јединственим и уникатним и у комбинацији са осветљењем унутрашњег простора дати посебан драж природне текстуре у који ће у вашем дому нагласити сваки детаљ. Било да је ваш дом у етно или рустичном фазону било да је у модерном и елегантном камен за зид ће учинити да ваш дом блиста и ефекат природне естетике одржаће топлину дома породице и мир који само природни материјали могу донети. Позиције на којима се најчешће поставља декоративни камен јесте зид изнад и око ТВ или изнад трпезаријског стола, кухињских елемената и спаваће собе. Природни камен је сјајан и топлотни изолатор и оно што је важно напоменути да је посебно једноставан и лаган за одржавање. Важну улогу у ефекту изгледа природног декоративног камена јесте осветљење како природно тако и вештачко.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas