Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Решите се биљних ваши на ПРИРОДАН НАЧИН: Четири препарата које можете брзо и лако направити

Без опасних и скупих хемикалија, на крање природан и здрав начин можете се решити ваши које могу угрозити ваше биљке

1653915738_viktor-forgacs-FbuLIGVk1yc-unsplash.jpg
Oglas

Ваши су изузетно мали инсекти обично меког и зеленог тела. За њих је карактеристично да се брзо размножавају, а занимљив је податак да за недељу дана могу да оставе осамдесет младих. Они су попут паразита - кад се нађу на биљци исисавају њен сок, лишће се суши, а цветови вену. Пре него што уопште купите цвет добро проверите у каквом је стању, а посебно обратите пажњу на доњи део листа.

Ако приметите да су се појавиле биљне ваши на зеленилу које негујете, уместо опасних инсектицида, употребите природна средства која су потпуно нешкодљива и која можете сами направити код куће.

1. Раствор од лишћа парадајза

Састојци:

  • лишће парадајза (2-3 шаке)
  • 2-3 чаше млаке воде

Исецкајте лишће и оставите да одстоји у води преко ноћи. Ујутру процедите, а потом убаците у боцу са распршивачем. Попрскајте биљку, а посебно доњи део листа где су ваши најмање уочљиве.

Прочитајте још: Зашто НИКАДА не би требало да сечете гране и дрвеће на ПРОЛЕЋЕ: Сазнајте када је идеално време за подрезивање

2. Раствор од коприве

Исецкајте листове коприве, а потом прелијте млаком водом. Смесу оставите да одстоји дан или два, па процедите и сипајте у боцу са распршивачем. Поступак је исти као код претходног раствора.

3. Раствор од белог лука и детрџента

Састојци:

  • 2 главице белог лука
  • 2 кашике минералног уља (течног парафина)
  • кашика детрџента за суђе

Бели лук изгњечите, па додајте минерално уље. Ту смесу оставите да одстоји један дан, па сипајте у пола литра воде. Потом додајте кашику детрџента. Тај раствор чувајте на тамном месту.

Када будете прскали биљку, три кашике овог раствора ставите у пола литре воде. Ради лакшег коришћења, сипајте у боцу са распршивачем и порпскајте биљку коју су напале ваши.

4. Прах од љуске јајета

Љуске јаја оставите неколико дана да се осуше, а потом их измрвите и мељите док се не претворе у прах. Тај прах поспите по биљци коју су напале ваши. Како љуске садрже калцијум, изузетно ће побољшати квалутет земље.

Бонус видео:

 

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas