Oglas
· · Komentari: 0

Rešite se biljnih vaši na PRIRODAN NAČIN: Četiri preparata koje možete brzo i lako napraviti

Bez opasnih i skupih hemikalija, na kranje prirodan i zdrav način možete se rešiti vaši koje mogu ugroziti vaše biljke

1653915738_viktor-forgacs-FbuLIGVk1yc-unsplash.jpg
Oglas

Vaši su izuzetno mali insekti obično mekog i zelenog tela. Za njih je karakteristično da se brzo razmnožavaju, a zanimljiv je podatak da za nedelju dana mogu da ostave osamdeset mladih. Oni su poput parazita - kad se nađu na biljci isisavaju njen sok, lišće se suši, a cvetovi venu. Pre nego što uopšte kupite cvet dobro proverite u kakvom je stanju, a posebno obratite pažnju na donji deo lista.

Ako primetite da su se pojavile biljne vaši na zelenilu koje negujete, umesto opasnih insekticida, upotrebite prirodna sredstva koja su potpuno neškodljiva i koja možete sami napraviti kod kuće.

1. Rastvor od lišća paradajza

Sastojci:

  • lišće paradajza (2-3 šake)
  • 2-3 čaše mlake vode

Iseckajte lišće i ostavite da odstoji u vodi preko noći. Ujutru procedite, a potom ubacite u bocu sa raspršivačem. Poprskajte biljku, a posebno donji deo lista gde su vaši najmanje uočljive.

Pročitajte još: Zašto NIKADA ne bi trebalo da sečete grane i drveće na PROLEĆE: Saznajte kada je idealno vreme za podrezivanje

2. Rastvor od koprive

Iseckajte listove koprive, a potom prelijte mlakom vodom. Smesu ostavite da odstoji dan ili dva, pa procedite i sipajte u bocu sa raspršivačem. Postupak je isti kao kod prethodnog rastvora.

3. Rastvor od belog luka i detrdženta

Sastojci:

  • 2 glavice belog luka
  • 2 kašike mineralnog ulja (tečnog parafina)
  • kašika detrdženta za suđe

Beli luk izgnječite, pa dodajte mineralno ulje. Tu smesu ostavite da odstoji jedan dan, pa sipajte u pola litra vode. Potom dodajte kašiku detrdženta. Taj rastvor čuvajte na tamnom mestu.

Kada budete prskali biljku, tri kašike ovog rastvora stavite u pola litre vode. Radi lakšeg korišćenja, sipajte u bocu sa raspršivačem i porpskajte biljku koju su napale vaši.

4. Prah od ljuske jajeta

LJuske jaja ostavite nekoliko dana da se osuše, a potom ih izmrvite i meljite dok se ne pretvore u prah. Taj prah pospite po biljci koju su napale vaši. Kako ljuske sadrže kalcijum, izuzetno će poboljšati kvalutet zemlje.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas