Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СОБНЕ БИЉКЕ које никада не треба да стоје ЗАЈЕДНО: Морате их раздвојити јер једна другој краду влагу и ваздух

Неке биљке се једноставно не подносе

1694952943_shutterstock_2138555163--1-.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Собне биљке су диван додатак сваком дому јер улепшавају простор, побољшавају квалитет ваздуха и приближавају природу. Међутим, суочавамо се са многим изазовима у узгоју и нези ових биљака. Упркос нашим најбољим намерама, неке собне биљке једноставно не раде онако како бисмо желели.

Неки љубитељи биљака могу се чак наћи у недоумици када биљка која треба да буде лепа и здрава одједном почне да вене или губи листове. Да ли је крива неправилна нега? Не. Неке биљке се једноставно не подносе. Дешава се да се неке од ових биљака такмиче за светлост и влагу, да тако кажем, уништавајући своје 'комшије'. Правилна комбинација и одржавање биљака у стану је од суштинског значаја за њихов развој.

Биљке које никада не би требало да стоје заједно:

1. Фикус и кактус

Фикуси су познати по великој потреби за влагом и светлошћу, док су кактусисукуленти који преживљавају уз минимално заливање. Ако поставите такав пар један поред другог, фикус може почети да се такмичи са кактусом за влагу и светлост, а кактус неће толерисати прекомерну влагу због редовног заливања фикуса. Резултат? Ово ће негативно утицати на развој обе биљке.

2. Орхидеја и геранијум

Орхидеје захтевају посебну негу, јер су навикле на високу влажност, док су пеларгонијуми прилично незахтевни. Не постављајте орхидеје и геранијуме једну поред друге осим ако нисте сигурни да можете створити довољно влажну климу за прве. Поред тога, две биљке могу да се такмиче за мирис, при чему је геранијум обично доминантан.

3. Фикус и љубичица

Због различите неге, фикуси се не слажу са љубичицама. Великом цвету је потребно обилно редовно заливање и сунчано место, а потребно му је и пуно слободног простора. Љубичице такође захтевају добро осветљење. Када фикус достигне импресивну величину, једноставно ће засјенити мале љубичасте цвијеће и спријечити њихов развој.

4. Калатеја и кактус

Калатеје су биљке са разнобојним листовима које воле високу влажност и сенку. Због тога се не слажу са кактусима којима је потребна суша и јака светлост. Ова комбинација може успорити или зауставити раст обе биљке, јер ће кактус добити превише влаге, а калатеја премало светлости.

5. Сансеверија и љубичица

Сансевиерија или 'таштин језик' позната је по својој способности да преживи у екстремним условима уз минималну потрошњу воде, док љубичице захтевају обилно заливање и умерену влажност. Ако ставите сансеверију поред љубичице и не повећавате влажност у просторији, ова друга ће се готово сигурно осушити.

6. Антуријум и орхидеја

Ако ставите антуријум и орхидеју један поред другог на прозорску даску, обе биљке ће престати да цветају. Чак и ако се појаве пупољци, они се брзо осуше и падају. Антуријум ће почети да бледи, а лишће ће почети да се суши, што ће негативно утицати на развој обе биљке, пише цитyмагазин.си.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas