Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СПАСИТЕ ОРХИДЕЈУ КОЈА ЈЕ ПОЧЕЛА ДА ВЕНЕ: Практичан савет уз који ће бити бујнија и лепша него икад

​Примените ове савете и спасите омиљени цвет

1703069803_shutterstock_1373650760.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Уколико цветови на вашој орхидеји губе боју, а листови опадају, време је да извадите орхидеју из саксије и кренете са пресађивањем.

Разлог за то је трули корен, који је изгубио виталност и то се најчешће дешава услед претераног заливања. Ако се око корена који је скроз жилав створио сунђер, значи да би требало да пазите на количину воде коју користите при заливању.

У том случају прво што треба да урадите је да исечете трули корен. Након тога обавезно оперите и дезинфикујте листове орхидеје.

За то ће вам бити потребан бели лук. Бенефит белог лука је што убија све болести и бактерије које се лако лепе за корен орхидеје што и убрзава његово пропадање. Изгњечите чен белог лука и помешајте са мало воде, а потом само ту течност (без белог лука) преспите у још литар воде и потопите орхидеју са листовима на 10 минута. Након тога оставите да се и корен и листови добро осуше.

Затим узмите пластичну или стаклену чашу, битно је да буде провидна, додајте мало воде и убаците листове тако да врхови додирују воду док је стабљика подигнута. Потом узмите још једну такву чашу, направите мале рупице на врху и преклопите биљку како бисте добили ефекат стаклене баште. Најбоље би било да две чаше учврстите траком или селотејпом и поставите их близу прозора како би биљка добијала довољно светлости.

Након 2 до 3 недеље приметићете прве корене, а за 3 месеца би требало да имате здрав и јак корен спреман за сађење, преноси Задовољна.рс. Уколико сте већ покушавали овакве трикове и није вам успело, разлог је вероватно погрешно квашење новог корена.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas