Oglas
· · Komentari: 0

SPASITE ORHIDEJU KOJA JE POČELA DA VENE: Praktičan savet uz koji će biti bujnija i lepša nego ikad

​Primenite ove savete i spasite omiljeni cvet

1703069803_shutterstock_1373650760.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ukoliko cvetovi na vašoj orhideji gube boju, a listovi opadaju, vreme je da izvadite orhideju iz saksije i krenete sa presađivanjem.

Razlog za to je truli koren, koji je izgubio vitalnost i to se najčešće dešava usled preteranog zalivanja. Ako se oko korena koji je skroz žilav stvorio sunđer, znači da bi trebalo da pazite na količinu vode koju koristite pri zalivanju.

U tom slučaju prvo što treba da uradite je da isečete truli koren. Nakon toga obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje.

Za to će vam biti potreban beli luk. Benefit belog luka je što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako lepe za koren orhideje što i ubrzava njegovo propadanje. Izgnječite čen belog luka i pomešajte sa malo vode, a potom samo tu tečnost (bez belog luka) prespite u još litar vode i potopite orhideju sa listovima na 10 minuta. Nakon toga ostavite da se i koren i listovi dobro osuše.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Potom uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekat staklene bašte. Najbolje bi bilo da dve čaše učvrstite trakom ili selotejpom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobijala dovoljno svetlosti.

Nakon 2 do 3 nedelje primetićete prve korene, a za 3 meseca bi trebalo da imate zdrav i jak koren spreman za sađenje, prenosi Zadovoljna.rs. Ukoliko ste već pokušavali ovakve trikove i nije vam uspelo, razlog je verovatno pogrešno kvašenje novog korena.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas