Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ: Ево због чега веш машине "цркавају" након 2 године?

Стручњаци поделили своје мишљење о данашњим веш машинама.

1644752869_washing-machine-g046ced620_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Електричар Бранко је најпре подсетио да су "некада" машине прављене тако да трају, и да је свака кућа могла да се похвали уређајем који ће дочекати и следећу генерацију. Нису биле јефтине, али су гарантовано радиле и трајале дуго.

"Знају људи колико су осамдесетих трајали кућни уређаји, они су тада били прављени тако да се похвалите рођаку колико сте квалитетну машину купили. Бела техника је и била на гласу због тога, јер је била квалитетна. Данас је друго време, раније сте куповали то на кредит а данас то свако може да купи за готовину, од плате, или мало штедње. А та бела техника није направљена да би се конкурисало неком другом по квалитету, већ по цени. Е, зато су цене такве какве су, а нама је дато да одлучимо шта нам је боље. Сви произвођачи зато имају класе. Из мог искуства, раније је прављено да траје", рекао је он.

Прочитајте још: Прска ПЕНУ ЗА БРИЈАЊЕ на прозоре и РЕЗУЛТАТ ЈЕ ФАНТАСТИЧАН! Искусна домаћица решила омражени проблем (ВИДЕО)

"Ево баналног примера. Веш машина треба да опере веш. Има разне програме, али је суштина да тај веш када ставите у њу, да се опере добро и да ви будете задовољни. Али у веш машинама су одређене класе, наводно, по потрошеној енергији за то прање. А раније су узимале више воде, него данас. Чим је мање течности, она за краће време угреје воду што иначе троши највише времена. И онда је она наводно еколошка, а ја колико могу да закључим, суштина је у убеђивању, да не кажем обмани, да је то најбољи уређај за вас. Да је за пар класа другачији од других", рекао је електричар.

Фото: Пиксабеј

Да ли онда цена беле технике диктира квалитет? Хоће ли скупље дуже трајати?

"Тако смо мислили раније, али ни то више није важно, данас су цене одређене... Фирма продаје машину, њено име и бренд. И тако се држе цене, а име је грађено давно, када је још постојао квалитет", рекао је он.

Младен Алфировић из правног тима НОПС рекао је да постоје примери у којима уређај "цркне" чим истекне законски рок за замену или поправку у оквиру гаранције.

"Дешавало се у пракси да се одмах после две године уређај поквари, а то је управо законски рок у којем произвођач мора да га поправи или замени. Важна је европска директива, усвојена, која обавезује произвођаче да седам до десет година обезбеди резервне делове за машине, фрижидере, шпорете... Истраживање је показало поражавајуће резултате, огроман број беле технике на отпаду је могао да се поправи. Капитализам и потрошачки менталитет нас доводе до изузетно кратког рока трајања и немогућности поправке. Практично је боље купити ново, него поправити. И зато је Европска комисија усвојила ту директиву, као и другу која је везана за обележавање производа. Сви се утркују да смање потрошњу енергије, да направе производ који је ефикаснији еколошки, који мање троши струје. Грађани морају да знају на који начин да бирају белу технику и шта те нове ознаке значе", рекао је он.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas