Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Све што треба да знате кад реновирате или градите кућу: Смернице за одабир НАЈБОЉЕ ФАСАДЕ КОЈА ПРУЖА ЕФИКАСНУ ИЗОЛАЦИЈУ

Израда или поправка фасаде је инвестиција у коју власници кућа и станова често улазе недовољно информисани

1663664434_FASADE-PROMO.jpg
Фото: Промо
Oglas

Цена фасаде не зависи од променљивих фактора, као поправка крова или реновирање купатила, већ је дефинисана ценом материјала. Фасада се поставља или мења само једном у неколико деценија, и зато треба бити врло опрезан како бисте одабрали решење које ће дуго бити функционално и изгледати лепо као првог дана. После читања овог текста остаје само да истражите колико тренутно кошта који систем и бићете спремни да уговорите посао.

Изолована малтерисана фасада, избор 95% власника кућа и станова

Од алуминијумских и стаклених фасада на пословним зградама, преко фасада од композитних плоча на квалитетнијим новим стамбеним зградама и фасада од природних материјала на негованим старим објектима, постоји веома много типова фасада. Без обзира на тип фасаде, њена улога је увек иста: да заштити објекат од утицаја временских прилика, да пружи термоизолацију и хидроизолацију, смањи ниво буке и, коначно, да буде носилац естетике целог објекта, јер најмање две трећине видљиве површине објекта је управо његова фасада.

У овом тексту бавићемо се једним типом фасада, а то је изолована малтерисана фасада, јер она је избор власника приликом сваке рестаурације фасаде на стамбеним зградама и приликом скоро сваког пројекта на кућама, и само једна од 20 фасада које се изводе на већ подигнутим објектима није овог типа. Разлог је то што сложеније вентилисане фасаде, које као спољни слој имају композитне плоче, алуминијум или било који неконтатни материјал (није залепљен на изолацију), спадају у део пројекта, и не уговарају се одвојено од подизања објекта. Тако, иако у престижнијим деловима Београда, Новог Сада и других градова можемо видети бројне нове куће са неконтакним, тј. обложеним фасадама (нажалост пречесто од алуминијума), када се постављање фасаде посебно уговара, то су ситуације када је најбоље решење изолована малтерисана фасада, једноставно јер је то решење далеко повољније од других и најпрактичније је за брзо постављање на објекте који су већ у употреби.

Изолована малтерисна фасада поседује две кључне компоненете које одређују цену: изолациони материјал и завршни слој. Осим изолације и завршног слоја, за постављање фасаде потребни су и лепак за учвршћивање изолације, стаклена или поцинкована мрежица која се поставља преко изолације, типлови, анкери за фасаде дебљег слоја, као и профили који се постављају на углове, прелазе, испод крова и око прозора.

Цена изолације: стиропор, стиродур, камена вуна

Изолацију треба да бира власник, јер мајстори обично подразумевати да се ради са стиропором, као универзални изолационим материјалом, иако постоје и бројне друге опције.

Изолациони материјали, од мање ефикасних ка ефикаснијим су:

  • Стиропор. Добра полазна тачка за сваки пројекат, уз бољу изолацију са већом дебљином. Цена стиропора је већ од 1.5€/м² за најтањи, 5цм стиропор, до преко 10€/м² за изолацију веће дебљине (16цм и више). Постоје разлике у цени и квалитету стиропора од произвођача до проиизвођача, тако да увек треба добро истражити тржиште пре куповине и проверити који ће стиропор мајстори користити, односно да ли је могуће добити бољи за исти новац.

 

  • Неопор. Стиропор тамније боје који садржи влакна угљеника, што омогућава бољу термичку изолацију. Цена неопора је око 50% виша од цене стиропора, али ако узмемо у обзир да је реч о разлици од 1-2€ по квадратном метру, неопор се увек исплати када власник жели што тању фасаду и што бољу изолацију. Цена неопора понекад делује превисока али то је само зато што га производе углавном реномиране компаније, тако да се неопор у питању никако не може поредити са обичним стиропором, већ само са стиропором исте компаније, и тада разика у цени није значајна.

 

  • Стиродур. Материјал тврђи од стиропора, отпорнији на влагу, мехничка оштећења и брзе температурне промене. Највећа предност стиродура је то што су плоче далеко тање од плоча стиропора, па је тако минимална дебљина свега 1цм, док је код стиропора минимална дебљина 5цм. Из тог разлога, изолација стиродуром најмање мења првобитни изглед објекта. Цена стиродура је око 3€/м² за тање плоче дебљине 2цм, 7-8€/м² за средње плоче дебљине 5цм и преко 15€/м² за најдебље плоче, какве се обично користе за стамбене зграде.
  • Камена (минерална) вуна. Производи се у плочама и има најбоља термоизолациона својства. Цена минералне вуне варира зависно од произвођача и типа вуне, али није значајно виша од цене квалитетног стиропора, а продаје се у сличним дебљинама као стиропор. Будући да има већу ефикасност, могу се користити тањи слојеви него када је у питању стиропор.


Из овог кратког прегледа можемо да закључимо да су стиропор, неопор и стаклена вуна добре опције за већину ситуација, док је стиродур најбољи за куће које могу бити изложене јачим ударима ветра, снежним наносима, поплавама, као и када желимо да изолације не учини објекат задебљаним. Приликом избора изолационог материјала треба проверити понуду на тржишту и затражити мајсторима понуде које укључују барем стиропор и камену вуну као опције, као и упоредити цене код два или три предузимача. Велика је шанса да један предузимач, који стандарно ради са каменом вуном нуди нижу цену за ту опцију, док други предузимач, често јер нема веште мајсторе, избегва камену вуну и стога даје високу цену како би се клијент одлучио за стиропор.

Која је пожељна дебљина изолације?

Изолована малтерисана фасада може се реализовати као фасада танког слоја изолације или фасада дебелог слоја изолације. Фасаде дебелог слоја су ређе и користе се углавном у новоградњи, када инвеститор не жели да повиси превише цену квадрата сложеним фасадним системима али жели да пружи станарима максималну изолацију. Дебелослојне фасаде захтевају систем анкера преко којих се разапиње мрежица за малтер и подразумевају изолациони слој од око 20цм. Изолација танког слоја је далеко чешћа, јер се веома импресивни резултати у изолацији могу постићи коришћењем слојева дебљине до 14цм, код којих се стаклена мрежица утискује директно у малтер.

Пожељна дебљина изолације зависи од типа зидова, типичног утрошка на грејање током зимске сезоне и нивоа изолације који пружају прозори. Изолација вишег нивоа од оног који пружају прозори неће имати ефекта, тако да је пожељно упоредити изолациону моћ, односно W/mК вредности прозора и изолације. За куће у којима се користе све или готово све просторије, у којима се стално обитава и у којима је рачун за грејање висок, препоручује се дебља изолација, свакако преко 12цм, док је у другим случајевима често довољан и слој до 10цм, посебно ако зидови већ имају добре термоизолационе карактеристике.

Када се зидови састоје од само једног слоја шупљих блокова, изолација дебљине мање од 10цм може бити недовољна. Са друге стране, код старих кућа или зграда које поседују дебеле зидове од цигле, изолација дебљине до 10цм је често довољна, а понекад, на пример ако се ради о згради или кући која је заклоњена другим објектима, чак и само 5цм. Када се користи танка изолација увек је боље користити неопран, стиродур или камену вуну, јер је стиропор дебљине мање од 10цм ипак нешто слабији изолатор.

Са друге стране, ако се присетимо да су се фасаде раније израђивале без изолације, дакле само од више слојева малтара, чак и слој од 5цм представља велики напредак, као што велики напредак представља и фасада без изолацје у односу на голи зид. Свако ко је некада боравио у кући која има само малтер као изолацију и у кући на којој уопште нема фасаде зна да је у првом случају кућу могуће загрејати, а у другом скоро немогуће.

Избор завршног слоја и цена малтера за фасаде

Цена фасаде у већој мери зависи од цене завршног слоја него од цене изолације, посебно ако се као изолација користи стиропор. Завршни слој најчешће укључује основни малтер који се поставља на термоизолацију и завршни малтер, као финални слој фасаде. Цене завршних малтера знатно варирају од произвођача до произвођача, посебно када су у питању најновији системи који поседују способност самочишћења и отпорни су на алге и буђ. Из тог разлога је веома важно да се информишете који ће завршни малтер мајстори користити, како бисте могли да упоредите понуде. Постоје малтери, обично новијих типова, који се наносе из само једног слоја.

Малтери могу бити зарибани или фини, у зависности какву структуру фасаде желимо. Сам изглед фасаде зависи и од гладилице и од потеза који мајстор употребљава. Квалитетни завршни малтери поседују високу паропропусност, што је веома важна особина малтера, будући да фасаде које чине нису вентилисане. Отпорни су на влагу, појаву буђи и алги, а управо је буђ један од најчешћих разлога зашто јефтинији малтери, посебно нанети на местима на којима природно има влаге, брзо поцрне. Напреднији малтери су веома дуготрајни, односно не мењају изглед услед ерозије. Сваки малтер може се фарбати у било коју боју, а најбољи малтери имају постојану боју у сваком делу зрна, чак и код крупнијих гранулација. Малтери крупнијих гранулација су нешто скупљи, будући да они дају најбољи завршни изглед.

Финална рачуница како се добија цена фасаде могла би да се представи овако:

ИЗРАЧУНАВАЊЕ ЦЕНЕ ФАСАДЕ БЕЗ СКЕЛЕ И РАДА МАЈСТРОА (ИЗОЛОВАНА МАЛТЕРИСАНА ФАСАДА)

Ако додамо стандардну цену рада мајстора од 5€/м², добијамо да је цена фасаде од 14€/м² до 24€/м², што и одговара већини понуда које су доступне онлине. Међутим, у тим понудама обично је зарачунат скупљи рад мајстора, а користи се јефтинији материјал. Према томе, овде наведене цене представљају идеалну варијанту - ако клијент успе да уговорио посао са квалитетним материјалима и то плати мање од 20 евра по квадратном метру, он може бити задовољан. На ову цену треба додати цену скеле, што је битан фактор, који може подићи укупну цену и до 30%.


Када су завршни малтер у питању, цена и квалитет су обично у директној вези и врло је исплативо уложити нешто више новца у бољи малтер, будући да је разлика по квадратном месту евро или два у односу на повољније малтере, а трајност и визуелни ефекат су на далеко вишем нивоу. Као и када је у питању избор изолације, тражите понуде, како од истих мајстора, тако и од различитих мајстора за малтере више типова и цена. Уколико нису вољини да коригују цену за онилико колика је доплата за скупљи материјал, већ инсистирају да раде са својим материјалом, то је углавном зато што већ имају материјал, што је слична ситуација као са обичним кречењем. То не значи да не треба да прихватите такву понуду, али ипак не сме бити разлог да одустанете од квалитетнијег завршног малтера ако га желите.

Рецимо још да осим се као завршни слој на фасадама осим малтера коже користити и фасадна боја. То је такође коректан избор, посебно за оне који желе потпуно глатке зидове, али због боље отпорности малтера на временске услове, корозију и физичка оштећења, као и лакоће репарације, малтери су универзалније решење у односу на фасадне боје.

Цена фасаде у пракси

За крај, иако смо видели да цена фасаде уопште не мора бити висока, у новије време влада дефицит добрих мајстора, будући да је мање оних који уче занат а многи одлазе у иностранство. Због тога, цена често далеко одступа од оне коју можемо добити ако једноставно саберемо цену материјала и фер цену од пет евра по квадратном метру за рад мајстора. Понекад, посебно током топлих месеци када се највише ради, и када је најбоље постављати фасаду, тешко је наћи мајсторе и по цени од 10 евра по квадратном метру фасаде, посебно у Београду и ако се раде виши спратови. Цена скеле за постављање фасаде номинално се рачуна око три евра по мерту квадратном, али тако ниска цена обично важи само за први и други спрат, док коришћење скеле на вишим спратовима представља велики додатни трошак, због чега је веома битно да станари у истој вертикали поделе трошак постављања фасаде (још један очигледан разлог зашто у зградама није добро обнављати фасаду део по део је уједначеност боје).

У Београду је могуће добити субвенције за санацију фасаде на стамбеним зградама, и веома је важно да управник зграде поднесе сву потребну документацију на конкурсе које расписују градске општине. За власнике приватних кућа добра опција су кредити за енергетску ефикасност, код којих је могуће не само платити у ратама, већ коначно платити мање од укупне цене радова, будући да се на крају добија поврат дела средстава (отприлике у висини ПДВ). Наравно, да би се закључио уговор за радове који ће бити субвенционисани или предмет кредита потребно је да извођач буде правно лице. Разлика у цени између мајстора са којим се посао уговара усмено и правних лица која дају уговор и гаранцију је данас све мања, па чак се и губи, иако нажалост чињеница да фасаду ради регистрована фирма нија гаранција да ће квалитет радова бити бољи, будући да многе фирме унајмљују приучене мајсторе. На крају крајева, као код свих радова у грађевинарству, најбоље је када можете да добијете контакт фирме или мајстора чије сте дело видели, јер то је најбоља гаранција да ћете и ви бити задовољни.

Највећи избор фасадних система, подршку стручњака, савете, препоруке, погодности, куповину на рате потражите у Roma Company.


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas