Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Ускаршња јаја

УСКРС КУЦА НА ВРАТА: Ускаршња јаја - Декорација, скупљање, традиција

Украшавање ускршњих јаја је популарна традиција широм света још од 13. века

1649584761_eggs-g9a00e5533_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy
Oglas

Различите културне групе широм света фарбају или украшавају своја ускршња јаја на себи својствен начин. Ово су само неке од њих.

Фарбање јаја у црвено

Православни хришћани фарбају своја ускршња јаја у црвено да симболизују крв коју је Исус пролио на крсту. Грци су такође фарбали ускршња јаја у црвено и стављали их по својим куц́ама да би отерали зле духове.

Коришћење воска за креативне дизајне

Људи у Украјини, Пољској, Русији и другим источноевропским земљама користе батик метод отпоран на восак за украшавање ускршњих јаја. Они праве дизајне на својим јајима користећи врући пчелињи восак и оловку пре него што умаче јаја у боју. Воштани делови отпорни су на боју и одржавају јединствен узорак.

Пхото:Пиxабаy

Украшавање јаја љуском лука и сирц́етом

Данас користимо комплете за фарбање ускршњих јаја за фарбање јаја. Међутим, традиционална метода за фарбање ускршњих јаја је употреба љуске лука и сирћета. Након што се љуске лука прокувају у води и сирц́ету и додају јаја у мешавину, јаја попримају црвенкасто-браон боју.

Фарбање потковице на јајима

Људи у Мађарској фарбају потковице на својим јајима као симбол среће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Бакарна жица на јајима

Људи у Чешкој користе бакарну жицу за украшавање тврдо куваних или пластичних јаја.

Украшавање јаја од перли

Румуни постављају перле на своја ускршња јаја по традиционалном узорку да би их украсили. Ова јаја се често благослове у цркви.

Употреба ускаршњих јаја као декорација

Пхото:Пиxабаy

Широм света, људи који славе Ускрс пронашли су начине да користе шарена јаја у свом празничном декору. У Немачкој, породице украшавају традиционално ускршње дрво или грм јајима која личе на воће. Ова традиција симболизује крај зиме и почетак пролећа. У другим земљама, породице могу користити мању верзију ускршњег дрвета као своје централне делове и украшавати их слаткишима. Такође могу ставити украсну посуду са ускршњим јајима као средишњи део за трпезаријски сто.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  На само 40 километара од Београда налази се место које ће вас ОЧАРАТИ! (ФОТО/ВИДЕО)

Скривање и скупљање јаја

Као што то раде америчка деца када се шале за Ноћ вештица, деца у другим земљама скупљају јаја од комшија да би прославила Ускрс. На Ускршњу суботу, деца у Шведској, Финској и Босни и Херцеговини се облаче у добре вештице, дају честитке својим комшијама и желе им срећан Ускрс. Комшије ће их наградити слаткишима и јајима у замену за њихове карте. Деца ће такође размењивати украшена јаја са својим пријатељима и члановима породице и играти игру куцкања по јајима како би прославили крај дана.

БОНУС ВИДЕО:

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas