Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто цури вода из фрижидера? Ово су 4 разлога и како поправити или спречити цурење на лак начин

Да ли се питате зашто ваш фрижидер редовно цури? Отркивамо начине да то спречите

1657810596_fridge-gd3b6e0c40_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Цурење воде из фрижидера је уобичајен и досадан проблем, може покварити храну, чини дно фрижидера и појединачне полице прљавим и није добар за хигијену, али би требало да се лако поправи. 

Прочитајте још: Како очистити апарат за кафу или кувало за воду: Ево зашто не би требало да користите сирће за то

И на срећу, спречавање цурења воде из фрижидера у будућности може постати део ваше недељне рутине када чистите фрижидер пре него што у њега убаците нове намирнице. У наставку, стручњаци за хлађење саветују зашто ваш фрижидер пропушта воду и како то брзо поправити.

1. ОДВОД ЗА ОДМРЗАВАЊЕ ЈЕ БЛОКИРАН
Зачепљен одвод за одмрзавање је највероватнији узрок цурења воде из фрижидера. Вероватно је блокиран остацима хране, што онда изазива накупљање воде, која се затим претвара у лед. Ово спречава да се кондензација у фрижидеру одводи; уместо тога, накупља се на дну фрижидера или на полицама, натапајући и уништавајући храну на њима. 

Да бисте спречили стварање воде унутар уређаја, уверите се да често чистите одводни отвор. Ово можете очистити меким средством за чишћење сламки или цеви за најбоље резултате.

2. ВОДОВОД ЈЕ ЗАЧЕПЉЕН
Ако испод вашег фрижидера има изливања, вероватно је да је вод за довод воде блокиран. Линија за довод воде је оно што испоручује и расхлађену воду и лед у диспензер за пиће на вашем фрижидеру. Ако се зачепио или поцепао, биће потребно брзо решење.

Да бисте очистили залеђен вод за довод воде, искључите фрижидер, а затим проверите да ли је вентил за затварање затворен без икаквих цурења или прегиба. Овај вентил се обично може налазити испод судопере или иза фрижидера. Врло често ће лед бити одговоран за блокаду, па ће фрижидер морати да остане искључен два сата док се одмрзава. У случају пуцања на доводној линији, ово је јефтино заменити новим и лако се поново инсталира. 

3. ФРИЖИДЕР ЈЕ ПОСТАВЉЕН НЕРАВНОМЕРНО
Фрижидери се обично постављају са благо подигнутим предњим крајем; ово омогућава расхладној течности да тече, што значи да се кондензација не накупља, а касније и локве испод фрижидера. Међутим, ако је ваш фрижидер искључен, посебно ако је нагнут напред, вероватно је да се кондензација накупља и да узрокује цурење воде из фрижидера. 

Можда би требало да још једном проверите да ли је ваш фрижидер на равној површини и да није ни на који начин неуравнотежен. Ако јесте, заптивка на вашим вратима се можда не затвара правилно и кондензована вода неће излазити низ одводни отвор, па проверите да ли су ноге фрижидера правилно подешене – ако је исправно, када оставите врата одшкринута, требало би да полако се сам затвори.

4. ВРАТА СУ ОСТАВЉЕНА ОТВОРЕНА ИЛИ ЈЕ НЕ ДИХТУЈУ ДОБРО 
Ако фрижидер пропушта воду и не делује довољно хладно, можда се врата не затварају како треба због накупљања леда. Уклоните све предмете и темељно одмрзните фрижидер са замрзивачем да бисте решили овај проблем. Овај задатак би требало да се обавља сваких шест месеци како би се осигурало да фрижидер ради што је могуће ефикасније.

Или је можда гума на вашем фрижидеру постала истрошена, што значи да врата фрижидера никада нису правилно затворена? У том случају ће бити потребна нова заптивка коју ћете морати да набавите од произвођача вашег фрижидера. 

ГДЕ ЈЕ ОТВОР ЗА ОДВОД У ФРИЖИДЕРУ?
Отвор за одвод у фрижидеру се обично налази на задњем зиду фрижидера, на дну или близу њега. То је мала централна рупа са косим гребенима који воде доле и испоручују влагу која капље низ задњи део фрижидера.

ШТА УЧИНИТИ АКО ВАШ ФРИЖИДЕР НЕ ПРЕСТАНЕ ДА ЦУРИ
Ако сте проверили отвор за одвод, довод воде, боце са поклопцима, заптивку на вратима и положај фрижидера, можда је време да позовете професионалце. Обично је најбоље да прво контактирате свог произвођача да видите да ли је ваш фрижидер у гарантном року, у ком случају вам не би требало да буде наплаћена поправка или осуда старог уређаја.

 

 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas