· · Number of comments: 0

Желите да унесете промене у свој дом? Ових неколико ствари морате да знате приликом кречења

Цена молерских радова 2022

1660898038_krecenje-2.jpg
Фото: Рома цомпанy

Цена молерских радова данас је значајно виша него пре пандемије, међутим ако умете добро да процените којем зиду у вашем стану је потребан какав третман, цена кречења са глетовањем критичних тачака и даље не прелази 100Є на 10м² површине стана, односно око 500 евра за стан од 50м².

Колико су цене порасле и зашто?

Током неколико протеклих сезона, од 2019. године до данас, цена молерских радова констатно је расла, прво због мање доступности мајстора услед пандемије, касније због наглог пораста интересовања за реновирање станова после пандемије, затим због грађевинског бума који је ангажовао већину мајстора у новоградњи и коначно због општег раста цена од 2021. године. Када томе додамо одлазак мајстора у иностранство или на локације у Србији на којима се масовно гради, не треба да чуди да су цене молерских радова порасле за око 50% за три године.

Фото: Roma Company

Иако већина мајстора као разлог за пораст цена наводи раст цене материјала, то свакако не може бити кључни разлог, па чак ни један од важнијих. Наравно, има истине у томе да су произвођачи веома подигли неке цене, као што су цене гипсаних плоча, међутим цена основног материјала за молерске радове - глета, подлоге, боје, потрошног материјала и алата, заправо и није скочила. Раст цена продукт је закона понуде и потражње, и не треба кривити мајсторе што желе да зараде када већ постоји велика потражња за њиховим услугама.

Просечне цене молерских услуга у Београду, 2022. година

Бојење у бело без глетовања 1-1.5Є/м²
Бојење у бело са глетовањем 3-4Є/м²
Друге боје, без глетовања 1.5-2Є/м²
Друге боје, са глетовањем 4-5Є/м²
Интензивне акрилне боје, са глетовањем 6-8Є/м²
Доплата за скидање старе фарбе 1Є/м²
Доплата за припремне радове 1.5Є/м² (пода, не зида)
Доплата за делимично глетовање 3Є/м²

Како да уговорите најбољу цену са мајстором

Цена кречења не варира знатно између мајстора, чак ни када се пореде мајстори који имају фирму и мајстори који примају новац на руке, а не варира знатно ни од града до града у Србији. Основна цена кречења полудисперзијом је 1-1.5Є по квадратном метру зида и затим расте ако је потребно скидање старе фарбе, глетовање, ако се користи пуна дисперзија или се користе интензивне боје.

Најбољи начин да уштедите је да сами обавите припремне радове. Молери у принципу не воле да померају намештај, стружу стару фарбу и штите намештај, и зато релативно скупо наплаћују припремне радове, који су у суштини веома лаки. За заштиту намештаја користите танку фолију, која је веома јефтина, док се дебљи пластични материјали користе само за заштиту пода, али и тада треба купити не више од 20м², јер ће молер померати заштиту из собе у собу. Стругање старе фарбе веома је ретко потребно, и ако молер покушава да вам наплати ту услугу тражите и другу понуду, јер зидови морају бити у веома лошем стању да би скидање старе боје било неоподно.

Уколико уговарате услугу комплетног глетовања свих зидова, тада скидање фарбе може бити потребно и тада можете све препустити молерима, јер ако бирате овај тип услуге, вероватно сте спремни да платите нешто више. Међутим, важно је поставити питање да ли вам је заиста потребно пуно глетовање зидова, било са мрежицом (што је најбоља варијента) или без ње. У већини станова потребно је глетовати само делове зидова, односно не више од 10-20% површина, тако да ако мајстор наплаћује 3 евра по квадратном метру за глетовање, погледајте заједно све зидове и утврдите колико ће реално бити потребно глетовања. Ако на 120м² зида (стан од 50м² површине ) није потребно више од 20% изглетовати, то је свега 60 евра више у односу на цену кречење без глетовања.

Веома је важно да не прихватите здраво за готово процену мајстора колико квадрата зидова има у стану. Соба димензија 4x4м са три прозора и једним вратима нема више од 40м² зидова (без плафона), дакле ниједан стан нема више од 2.5 пута више квадратуре за кречење у односу на своју површину (максимално x4 са плафонима). Притом, већина зидова купатила је под плочицама, а већина кухиње је под висећим елементима који се не скидају. Данас су чести и плакари од пода до плафона, иза којих кречење можда није неопходно. Наш савет је да зато сами израчунате тачну квадратуру за кречење и саопштите је мајстору, евентуално увећану за 10%, како бисте било коректни. Ако мајстор жели сам да мери, добродошао је.


Фото: Roma Company

Кречење плафона може знатно да утиче на цену, а најповољнији мајстори (они који обављају кречење за евро) обично имају и посебну цену за плафоне, нпр 1.5Є. Плафони такође скоро дуплирају површину, тако да ако се у стану не пуши, плафони умеју да остану веома чисти и бели годинама, тако да пре кречења размислите да ли је кречење плафона неопходно. Ако стан кречите нпр. сваких пет година, можете слободно плафоне кречити сваки други пут.

Избор боје и цена кречења

Полудисперзија и дисперзија су суштински једнако добар избор, а разлика је углавном у перивости зидова водом и у томе да пуна дисперзија даје боље резултате када се користе живе боје. Цена молерских радова са пуном дисперзијом виша је за око 30% када се користи пуна дисперзија. Има међутим и мајстора код којих је разлика и свега око 15%, тако да приликом уговарања посла увек питајте за обе опције. Треба знати да је перивост пуне дисперзије само делимична, односно зид се може опрати од акумулиране прашине и дима, али не од већине флека. Са друге стране, ако су зидови бели, веома прљаве делове можете лако сами прекречити новом белом бојом после пар година. Прљави делови обично су ниско и доступни, тако да је реч о веома лаганој активности. Зато није лоша идеја уштедети и одлучити се за полудисперзију ако зидове бојите у бело.

Када је кречење зидова у неке од интензивнијих боја у питању, цена је поново нешто виша и разлика поново зависи од мајстора до мајстора. Разлика у цени је обично 25%, а неки молери нуде и средњу опцију када су светле (скоро беле нијансе) у питању, нпр +10% у односу на цену кречења у бело. Често је добра идеја офарбати један зиду у неку интензивнију боју, посебно зидове за које знате да су савршено глатки или да ће после глетовања бити савршено глатки. Разлика у цени између беле и других боја постоји јер код фарбању у боји мора да се остави равна линија при врху зида, као и зато што се интензивније боје морају наносити равномерније, јер ће се у супротном видети трагови ваљка. Када се користе интензивне боје, добар избор су акрилне фарбе, које подижу цену за још око 30%, али дају изузетан ефекат на потпуно равним зидовима. Укратко, ако улажете у глетовање за мрежицама и желите интензивне боје, акрилне боје су наша препорука, али за редовна освежавања стана златна средина је глетовање по потреби и полудисперзија када се кречи у бело, односно пуна дисперзија за интензивније боје.


Два слоја се подразумевају! Не дозволите да вам неко посебно наплаћује слојеве тј. "руке" кречења, осим ако је реч о трећој руци. Такође, не дозволите да вам неко наплати слој подлоге за кречење коју ће искористити. Коришћење подлоге снижава потрошњу фарбе, тако да свеукупно мајстора материјал кошта исто, користио подлогу или не.

Цена кречења са материјалом и без материјала

Ово је заправо лажна дилема. Сваки добронамеран мајстор даје цену која обухвата и материјал. Мајстори који нуде додатну услугу заштите намештаја, дакле они којима само остављате кључ и не бринете о померању и заштити ствари, такође урачунавају потребан материјал. Када је реч о фарбању у неку од интензивних боја, мајстор вам може тражити да обезбедите боју, при чему ће мајстор и поред тога наплатити додатних 20-30% за коришћење интензивних боја. Немојте да вас то изненади, јер је реч о стандарној процедури. Молери имају код себе велике количине беле боје, чије залихе стално допуњују и то не посматрају као трошак који везују за било који стан, већ је цена урачуната у цену кречења по квадрату.

Када желите неку специфичну боју потребно је да посетите неку од Рома продавница и изаберете боју из рол карте. Цена је за нијансу виша од цене беле боје, тако да ћете платити свега око 2000 динара по соби, и то је трошак који прихватате на себе. Посебан случај је ако желите да већи део стана буде офарбан у неку боју, јер ће тада мајстор потрошити веома мало свог материјала и зато тада покушајте да уговорите мали попуст. Ако сте довољно храбри можете тражити мајстору да вам стан окречи у боју коју ћете ви сами креирати на лицу места, мешањем беле боје коју доноси мајстор и боја у бочицама. Међути, будући да је цена боја из рол карте више него повољна, данас више нема потребе за овим начином креирања боја.

Где пронаћи доброг мајстора?

Да ли ћете неку услугу платити 3 или 4 евра по квадрату није толико битно ако је мајстор добар и ако ће да уради све како је договорено, као и ако ће добро почистити за собом. Зато, прво треба кренути од препорука, а ако ваши пријатељи и родбина немају никога да вам препоруче, поразговарајте са радницима компаније Рома, јер они по природи посла познају бројне мајсторе.

Једна од позитивних промена у новије време је и све већи број мајстора који имају регистроване фирме, због чега се по правилу труде да одржавају стандарда квалитета, а у новије време разлика у цени између њих и мајсотора који немају своју фирму постаје све мања, па чак и нестаје. Многи мајстори схватили су да могу добијати веома уносне послове, радећи на реновирању пословних простора и у новоградњи ако имају своје фирме. Такође, мајстори се све чешће удружују у фирме за завршне радове и адаптације, које поседују ажурне сајтове са транспарентим ценама. Веома је важно да не журите и не узимате мајстора који ће ваш стан окречити у паузама између још два посла, јер тако ће радови свакако потрајати, а квалитет радова може бити упитан.

На крају крајева, кречити увек можете и сами, посебно ако нема потребе за већим глетовањем и бандажирањем. Тада је укупна цена свега око 100 евра за цео стан од 60 квадрата, и то укључујући материјал за заштиту, глет, подлогу и најповољнији алат. Ако имате неке недоумице, можете се обратити нашим радницима, за савет и репоруку ,а ако вам баш не иде, увек можете позвати мајстора.

Најшири асортиман свих материјала неопходних за кречење, савети, препоруке мајстора у продавницама Roma Company.

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.