· · Komentari: 0

Želite da unesete promene u svoj dom? Ovih nekoliko stvari morate da znate prilikom krečenja

Cena molerskih radova 2022

1660898038_krecenje-2.jpg
Foto: Roma company

Cena molerskih radova danas je značajno viša nego pre pandemije, međutim ako umete dobro da procenite kojem zidu u vašem stanu je potreban kakav tretman, cena krečenja sa gletovanjem kritičnih tačaka i dalje ne prelazi 100Є na 10m² površine stana, odnosno oko 500 evra za stan od 50m².

Koliko su cene porasle i zašto?

Tokom nekoliko proteklih sezona, od 2019. godine do danas, cena molerskih radova konstatno je rasla, prvo zbog manje dostupnosti majstora usled pandemije, kasnije zbog naglog porasta interesovanja za renoviranje stanova posle pandemije, zatim zbog građevinskog buma koji je angažovao većinu majstora u novogradnji i konačno zbog opšteg rasta cena od 2021. godine. Kada tome dodamo odlazak majstora u inostranstvo ili na lokacije u Srbiji na kojima se masovno gradi, ne treba da čudi da su cene molerskih radova porasle za oko 50% za tri godine.

Foto: Roma Company

Iako većina majstora kao razlog za porast cena navodi rast cene materijala, to svakako ne može biti ključni razlog, pa čak ni jedan od važnijih. Naravno, ima istine u tome da su proizvođači veoma podigli neke cene, kao što su cene gipsanih ploča, međutim cena osnovnog materijala za molerske radove - gleta, podloge, boje, potrošnog materijala i alata, zapravo i nije skočila. Rast cena produkt je zakona ponude i potražnje, i ne treba kriviti majstore što žele da zarade kada već postoji velika potražnja za njihovim uslugama.

Prosečne cene molerskih usluga u Beogradu, 2022. godina

Bojenje u belo bez gletovanja 1-1.5Є/m²
Bojenje u belo sa gletovanjem 3-4Є/m²
Druge boje, bez gletovanja 1.5-2Є/m²
Druge boje, sa gletovanjem 4-5Є/m²
Intenzivne akrilne boje, sa gletovanjem 6-8Є/m²
Doplata za skidanje stare farbe 1Є/m²
Doplata za pripremne radove 1.5Є/m² (poda, ne zida)
Doplata za delimično gletovanje 3Є/m²

Kako da ugovorite najbolju cenu sa majstorom

Cena krečenja ne varira znatno između majstora, čak ni kada se porede majstori koji imaju firmu i majstori koji primaju novac na ruke, a ne varira znatno ni od grada do grada u Srbiji. Osnovna cena krečenja poludisperzijom je 1-1.5Є po kvadratnom metru zida i zatim raste ako je potrebno skidanje stare farbe, gletovanje, ako se koristi puna disperzija ili se koriste intenzivne boje.

Najbolji način da uštedite je da sami obavite pripremne radove. Moleri u principu ne vole da pomeraju nameštaj, stružu staru farbu i štite nameštaj, i zato relativno skupo naplaćuju pripremne radove, koji su u suštini veoma laki. Za zaštitu nameštaja koristite tanku foliju, koja je veoma jeftina, dok se deblji plastični materijali koriste samo za zaštitu poda, ali i tada treba kupiti ne više od 20m², jer će moler pomerati zaštitu iz sobe u sobu. Struganje stare farbe veoma je retko potrebno, i ako moler pokušava da vam naplati tu uslugu tražite i drugu ponudu, jer zidovi moraju biti u veoma lošem stanju da bi skidanje stare boje bilo neopodno.

Ukoliko ugovarate uslugu kompletnog gletovanja svih zidova, tada skidanje farbe može biti potrebno i tada možete sve prepustiti molerima, jer ako birate ovaj tip usluge, verovatno ste spremni da platite nešto više. Međutim, važno je postaviti pitanje da li vam je zaista potrebno puno gletovanje zidova, bilo sa mrežicom (što je najbolja varijenta) ili bez nje. U većini stanova potrebno je gletovati samo delove zidova, odnosno ne više od 10-20% površina, tako da ako majstor naplaćuje 3 evra po kvadratnom metru za gletovanje, pogledajte zajedno sve zidove i utvrdite koliko će realno biti potrebno gletovanja. Ako na 120m² zida (stan od 50m² površine ) nije potrebno više od 20% izgletovati, to je svega 60 evra više u odnosu na cenu krečenje bez gletovanja.

Veoma je važno da ne prihvatite zdravo za gotovo procenu majstora koliko kvadrata zidova ima u stanu. Soba dimenzija 4x4m sa tri prozora i jednim vratima nema više od 40m² zidova (bez plafona), dakle nijedan stan nema više od 2.5 puta više kvadrature za krečenje u odnosu na svoju površinu (maksimalno x4 sa plafonima). Pritom, većina zidova kupatila je pod pločicama, a većina kuhinje je pod visećim elementima koji se ne skidaju. Danas su česti i plakari od poda do plafona, iza kojih krečenje možda nije neophodno. Naš savet je da zato sami izračunate tačnu kvadraturu za krečenje i saopštite je majstoru, eventualno uvećanu za 10%, kako biste bilo korektni. Ako majstor želi sam da meri, dobrodošao je.


Foto: Roma Company

Krečenje plafona može znatno da utiče na cenu, a najpovoljniji majstori (oni koji obavljaju krečenje za evro) obično imaju i posebnu cenu za plafone, npr 1.5Є. Plafoni takođe skoro dupliraju površinu, tako da ako se u stanu ne puši, plafoni umeju da ostanu veoma čisti i beli godinama, tako da pre krečenja razmislite da li je krečenje plafona neophodno. Ako stan krečite npr. svakih pet godina, možete slobodno plafone krečiti svaki drugi put.

Izbor boje i cena krečenja

Poludisperzija i disperzija su suštinski jednako dobar izbor, a razlika je uglavnom u perivosti zidova vodom i u tome da puna disperzija daje bolje rezultate kada se koriste žive boje. Cena molerskih radova sa punom disperzijom viša je za oko 30% kada se koristi puna disperzija. Ima međutim i majstora kod kojih je razlika i svega oko 15%, tako da prilikom ugovaranja posla uvek pitajte za obe opcije. Treba znati da je perivost pune disperzije samo delimična, odnosno zid se može oprati od akumulirane prašine i dima, ali ne od većine fleka. Sa druge strane, ako su zidovi beli, veoma prljave delove možete lako sami prekrečiti novom belom bojom posle par godina. Prljavi delovi obično su nisko i dostupni, tako da je reč o veoma laganoj aktivnosti. Zato nije loša ideja uštedeti i odlučiti se za poludisperziju ako zidove bojite u belo.

Kada je krečenje zidova u neke od intenzivnijih boja u pitanju, cena je ponovo nešto viša i razlika ponovo zavisi od majstora do majstora. Razlika u ceni je obično 25%, a neki moleri nude i srednju opciju kada su svetle (skoro bele nijanse) u pitanju, npr +10% u odnosu na cenu krečenja u belo. Često je dobra ideja ofarbati jedan zidu u neku intenzivniju boju, posebno zidove za koje znate da su savršeno glatki ili da će posle gletovanja biti savršeno glatki. Razlika u ceni između bele i drugih boja postoji jer kod farbanju u boji mora da se ostavi ravna linija pri vrhu zida, kao i zato što se intenzivnije boje moraju nanositi ravnomernije, jer će se u suprotnom videti tragovi valjka. Kada se koriste intenzivne boje, dobar izbor su akrilne farbe, koje podižu cenu za još oko 30%, ali daju izuzetan efekat na potpuno ravnim zidovima. Ukratko, ako ulažete u gletovanje za mrežicama i želite intenzivne boje, akrilne boje su naša preporuka, ali za redovna osvežavanja stana zlatna sredina je gletovanje po potrebi i poludisperzija kada se kreči u belo, odnosno puna disperzija za intenzivnije boje.


Dva sloja se podrazumevaju! Ne dozvolite da vam neko posebno naplaćuje slojeve tj. "ruke" krečenja, osim ako je reč o trećoj ruci. Takođe, ne dozvolite da vam neko naplati sloj podloge za krečenje koju će iskoristiti. Korišćenje podloge snižava potrošnju farbe, tako da sveukupno majstora materijal košta isto, koristio podlogu ili ne.

Cena krečenja sa materijalom i bez materijala

Ovo je zapravo lažna dilema. Svaki dobronameran majstor daje cenu koja obuhvata i materijal. Majstori koji nude dodatnu uslugu zaštite nameštaja, dakle oni kojima samo ostavljate ključ i ne brinete o pomeranju i zaštiti stvari, takođe uračunavaju potreban materijal. Kada je reč o farbanju u neku od intenzivnih boja, majstor vam može tražiti da obezbedite boju, pri čemu će majstor i pored toga naplatiti dodatnih 20-30% za korišćenje intenzivnih boja. Nemojte da vas to iznenadi, jer je reč o standarnoj proceduri. Moleri imaju kod sebe velike količine bele boje, čije zalihe stalno dopunjuju i to ne posmatraju kao trošak koji vezuju za bilo koji stan, već je cena uračunata u cenu krečenja po kvadratu.

Kada želite neku specifičnu boju potrebno je da posetite neku od Roma prodavnica i izaberete boju iz rol karte. Cena je za nijansu viša od cene bele boje, tako da ćete platiti svega oko 2000 dinara po sobi, i to je trošak koji prihvatate na sebe. Poseban slučaj je ako želite da veći deo stana bude ofarban u neku boju, jer će tada majstor potrošiti veoma malo svog materijala i zato tada pokušajte da ugovorite mali popust. Ako ste dovoljno hrabri možete tražiti majstoru da vam stan okreči u boju koju ćete vi sami kreirati na licu mesta, mešanjem bele boje koju donosi majstor i boja u bočicama. Međuti, budući da je cena boja iz rol karte više nego povoljna, danas više nema potrebe za ovim načinom kreiranja boja.

Gde pronaći dobrog majstora?

Da li ćete neku uslugu platiti 3 ili 4 evra po kvadratu nije toliko bitno ako je majstor dobar i ako će da uradi sve kako je dogovoreno, kao i ako će dobro počistiti za sobom. Zato, prvo treba krenuti od preporuka, a ako vaši prijatelji i rodbina nemaju nikoga da vam preporuče, porazgovarajte sa radnicima kompanije Roma, jer oni po prirodi posla poznaju brojne majstore.

Jedna od pozitivnih promena u novije vreme je i sve veći broj majstora koji imaju registrovane firme, zbog čega se po pravilu trude da održavaju standarda kvaliteta, a u novije vreme razlika u ceni između njih i majsotora koji nemaju svoju firmu postaje sve manja, pa čak i nestaje. Mnogi majstori shvatili su da mogu dobijati veoma unosne poslove, radeći na renoviranju poslovnih prostora i u novogradnji ako imaju svoje firme. Takođe, majstori se sve češće udružuju u firme za završne radove i adaptacije, koje poseduju ažurne sajtove sa transparentim cenama. Veoma je važno da ne žurite i ne uzimate majstora koji će vaš stan okrečiti u pauzama između još dva posla, jer tako će radovi svakako potrajati, a kvalitet radova može biti upitan.

Na kraju krajeva, krečiti uvek možete i sami, posebno ako nema potrebe za većim gletovanjem i bandažiranjem. Tada je ukupna cena svega oko 100 evra za ceo stan od 60 kvadrata, i to uključujući materijal za zaštitu, glet, podlogu i najpovoljniji alat. Ako imate neke nedoumice, možete se obratiti našim radnicima, za savet i reporuku ,a ako vam baš ne ide, uvek možete pozvati majstora.

Najširi asortiman svih materijala neophodnih za krečenje, saveti, preporuke majstora u prodavnicama Roma Company.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.