· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

Четири животне ситуације у којима никада НЕ СМЕТЕ ДА ЛАЖЕТЕ децу!

Сви мислимо да су беле лажи корисне, али за децу оне могу бити лоше, стварајући им погрешну слику о свету.

1607599365_Depositphotos_24440795_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Већина родитеља се користи ситним белим лажима како би заштитила децу. И то је понекад потпуно у реду! Проблем настаје када родитељи лажу о озбиљнијим темама као што су развод или смрт. 

Можда на овај начин мислимо да штитимо осећања деце, али их заправо лишавамо емоционалног развоја. А такође, родитељи на тај начин пропуштају прилику да изграде поверење и комуникацију са децом. 

Прочитајте још: Ево зашто је добро да ПЛЕШЕТЕ са БЕБОМ У НАРУЧЈУ?

1. Смрт

Није у реду лагати у вези са смрћу, без обзира да ли се ради о љубимцу или неком члану породице. Детету није лако саопштити овакве вести, али није паметно лагати га. Коришћење разних метафора или потпуно избегавање теме вам само може одмоћи у оваквим ситуацијама. 

Најбоље решење је да детету кажете истину, прилагођавајући разговор његовом узрасту. 

2. Одакле долазе бебе

Много је лакше да испричате детету причу о роди, него да му објасните појам секса, али избегавање теме може да подстакне нездрава, збуњујућа или негативна гледишта о сексу и телесној слици.

Прочитајте још: Зашто је важно да дете оде на спавање до 21 час? Родитељи ово треба да знају

Ваш разговор не мора да се претвори лекцију из биологје. Почните са малим речима да јаје расте у мамином стомаку. Тада, како ваше дете постаје старије и зрелије, можете да му пружите конкретније детаље.

3. Развод

Деца су проницљивија него што ми то мислимо и могу да осете када нешто није у реду код родитеља. Дакле, ако покушавате да им кажете да се ви и ваш партнер још увек волите, велика је вероватноћа да вам неће веровати. То им може дати лажну наду да ћете се једном помирити.

Прочитајте још: САВЕТИ ЗА РОДИТЕЉЕ: Ево како да беби ПРАВИЛНО одрежете нокте (ВИДЕО)

4. Несавесни родитељи

Ако је вас је партнер напустио, можда је мртав за вас, али то није оно што бисте требали да кажете деци када вас питају где су им мама или тата. Ако се родитељ који их је напустио некада и врати, тешко ћете успети да им то објасните.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.