Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РАЗГОВОР СА ДЕЦОМ

Да ли децу треба водити на ГРОБЉЕ и САХРАНЕ: Шта кажу стручњаци?

Како да веома мала деца разумеју смрт.

1604500990_Depositphotos_155489554_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Многи родитељи брину да би оваква искуства могла бити трауматична за малу децу, те их на неки начин "штите" док су још мали, како им не би одузели безбрижни и мирни део детињства.

Према истраживању спроведеном у Великој Британији, чак 48% родитеља изјавило је да је неприкладно да деца млађа од 12 година присуствују сахранама.

Прочитајте још: БАКЕ, честитамо! Ваша УЛОГА у ЖИВОТУ унучета је КЉУЧНА у овим стварима

Са друге стране, др Данијел Опенхајм, психијатар и аутор књиге "Разговори са децом о животу и смрти", сматра да је "свако време право време за одлазак на гробље". Он наглашава како је одлазак на гробље прилика родитељима да малој деци објасне сврху гробља: да је то место на којем почива вољена особа коју ћемо наставити да волимо и да је то место не којем ћемо се поново повезати са њом.

Преминула особа више није физички присутна у нашем свакодневном животу, али она остаје у нашим мислима и успоменама

Прочитајте још: Деца рођена у ПРОЛЕЋЕ су весела и ПОВРШНА, ЈЕСЕЊА су сетна, а шта мислите какава су ЗИМСКА и ЛЕТЊА деца?

Фото: Депозит

Он такође истиче да родитељи никада не би смели да присиљавају дете да иде на гробље ако оно одбија.

- Будите опрезни! Дете не сме да осећа кривицу због тога што не учествује у процесу туговања - додаје др Данијел.

Са децом је важно од малена разговарати о смрти

Прочитајте још: Терајте децу да се ИГРАЈУ на ТРАВИ, јер доктори упозоравају да онима који то не раде ПРЕТИ нешто СТРАШНО

Сви смо свесни чињенице да је смрт састави део живота и сви се ми у једном тренутку сусретнемо са тиме да нам премине неко близак. И колико год да је то тежак период, увек је лакше за особу ако има подршку блиских људи.

Стога, важно је од малена са децом разговарати о смрти. Деца непознате ситуације и нова искуства мере и упоређују према реакцијама одраслих особа. Зато је битно да деца имају подршку одраслих и од велике важности је како те особе реагују када се сусретну са смрћу.

Детету увек треба рећи истину!

Др Миранда Новак, професор психологије, каже да родитељи често не разговарају о смрти јер се плаше да ће таквим разговором повредити дете, преплашити га, изазвати тугу, или да дете то неће схватити на прави начин.

Прочитајте још: ВАНБРАЧНИ НАТАЛИТЕТ је тренд 21. века, а ЖЕНЕ се на то одлучују из ЈЕДНОСТАВНОГ РАЗЛОГА

- Када премине неко од ближих чланова породице, дете, чак иако је врло мало, ако је тек почело причати, из реакције родитеља осећаће енергију у кући и невербално ће покупити оно што се дешава. Детету увек треба рећи истину! Треба му рећи ко је преминуо, шта се догодило и то му објаснити кратко и на примерен начин. Такође, у процесу објашњења родитељ треба да искаже своју тугу, своју забринутост око тога, да да своје мишљење и да подели своје емоције са дететом. Када родитељ приступи на такав начин, онда омогућује и детету један природан и нормалан процес туговања - завршава др Новак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas