· · Коментари: 0
породица

Идеалан размак између две трудноће: Научници дошли до одговора

Научници објашњавају колико времена треба да прође између две трудноће

1656526490_family-2610205_1280.jpg
Фото: пиxабаy

Мање од годину дана размака између две трудноће значајно повећава ризик за њен исход независно од старости мајке, објавили су научници. Али, након што прође годину дана, разлике у ризику готово да нема.

Према истраживању које је обухватило 150.000 трудноћа у Канади,  размак између трудноћа рачуна се као време од порођаја једног до зачећа другог детета. У случају да се трудноћа догоди у мање од годину дана, ризика нема за мајке млађе од 35 година, али има за њихов плод. У то су укључени повећани ризици од фаталних исхода – смрти плода и смрти детета у првој години живота, до ниске порођајне тежине и прераног рођења.

Прочитајте још: Породични мудраци или далеки рођаци: ​Баке и деке заузимају посебно место у дечјем одрастању

Но, код жена старијих од 35 година, ризик расте и за мајку и за дете. Највећи је ако између две трудноће прође мање од девет месеци. Али је добра вест да нема значајније разлике у ризику ако размак између трудноћа буде од 12 до 24 месеца.

По постојећим препорукама Светске здравствене организације (WХО) идеално би било да између две трудноће прођу две године, али најмање 18 месеци. Ова студија показује да жене не морају чекати толико дуго, независно од тога колико имају година.

„То је важно за старије жене које морају измерити ризике краћег интервала између трудноћа с ризицима који расту с повећањем доби мајке“, каже се у студији. „Наша студија показује да је идеалан размак између две трудноћа од 12 до 18 месеци“, закључује се.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.