Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Избегните ПОРОДИЧНЕ СВАЂЕ у току празника: Пет начина да квалитетно искористите време са најближима

Савети који ће вам помоћи у томе

1681557272_profimedia-0221780705.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Иако је породица најважнија на свету, понекад се са укућанима можемо ужасно посвађати.

Како бисте описали празнично време у вашој породици?

Многи људи ће рећи да је то време заједништва у којем сви уживамо. Међутим, тој чаробној празничној топлини температура може брзо порасти и претворити се у ватрене расправе у којима учествују - сви.

Где чељад није бесна – није ни кућа тесна, позната је узречица у којој има толико истине.

Породица је највећа вредност у животу, али та сложена и динамична заједница лако се може пољуљати. Посебно кад се, након неког времена, деца врате у породичну кућу.

Родитељи су навикли на свој мир, а деца су навикла на своју самосталност. Свако има властите жеље и потребе, па не чуди што је празнично време плодно тло за разне несугласице.

Те несугласице не јављају се само између родитеља и деце. Стрес, преоптерећеност, мањак новца, времена и организованости - резултирају свађама између парова, пријатеља и колега на послу.

Како нервоза током породичних окупљања за време празника не би узела свој данак, припремили смо пет практичних савета како избећи свађу за породичним столом и ових празника створити најлепше тренутке са својом породицом.

1. Немојте доливати уље на ватру

Познајемо своју породицу боље него икога. То значи да добро знамо што ће наше ближње развеселити, а шта узрујати. Ако сте приметили да је ваша мама нерасположена јер јој колач није добро испао, немојте подстицати расправу о томе како је то небитна ствар. То засигурно неће помоћи да се она осећа боље. Пронађите другачији приступ, помозите јој и реците неколико лепих речи.

Будите мирољубиви, немојте шефовати и контролисати, него ближњима покажите разумевање, поштовање и отворену жељу да им помогнете.

2. Прихватите да се налазите у краткорочној ситуацији

Ако је кућа пуна за време празника, нервоза је на самом врхунцу. Ако долазите у кућу својих родитеља, а вашу собу је већ заузела тетка из Немачке, ви вероватно спавате на каучу. Немате своју приватност, купатило никад није слободно, а ви се осећате као гост у властитој кући. Прихватите да је то краткорочна ситуација и немојте подстицати свађу јер она неће решити ваше проблеме, само ћете створити још неприајтнију атмосферу у кући.

Ако дође до сукоба, добро размислите којим ћете тоном и на који начин изразити своје незадовољство.

3. Вежбајте да опраштате

То је вредност која нам је јако корисна у животу. Породица је, као што смо већ споменули, најважнија вредност у животу, али и компликована заједница у којој се понекад осећамо запостављено и незадовољно. Ако сте се скупили само јер су празници, а иначе не проводите време заједно, можда је ово ситуација у којој ћете напокон решити своје несугласице. Немојте заборавити да имате само једну породицу, а да човекова величина лежи у опраштању.

4. Испеци па реци

Неки сукоби су неизбежни, али и сасвим нормални. Ако већ дође до сукоба, добро размислите којим ћете тоном и на који начин изразити своје незадовољство. Свако од нас би требало да себе стави на прво место и отворено призна ако му нешто смета. Међутим, то треба да буде без увреда, ружних речи и негативног тона. Пазите како некога не бисте повредили јер ће вас то много више болети, него та безазлена ситуација која вас је узнемирила у тренутку.

5. Поделите терет празника

Најлепше и најблештавије време ипак са собом носи одређени напор. Како бисмо сви максимално уживали у Божићу и како бисмо избјегли свађе, било би корисно кад би свако од нас нашао свој задатак и да максимум да га одради како треба.

Ако сте позвали госте у своју кућу, дајте им до знања (без стида и неприијатности) како од њих очекујете да вам барем мало помогну. С друге стране, ако сте ви гост, помозите домаћину око кућних послова, тако ћете имати више времена за квалитетно дружење без стреса.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas