Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МУЗИКА И БЕБЕ

Како МУЗИКА помаже БЕБАМА? Занимљива улога у развоју

Истраживања показују да бебе свој први звук чују већ у 16. недеље трудноће

1648843260_profimedia-0221909042.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Музика и песма су важни делови наше културе. Готово све што радимо и са чим се сусрећемо у позадини има неку музику. Она је на тв-у, у позоришту, биоскопу, на радију, а неретко и сами певушите неку песму која вам се допада, потпуно несвесно. Од доношења беба на свет мајке инстинктивно користе мелодију да умире своје бебе, као и да им путем ње изразе љубав.

Прочитајте још: ТОП 10 здравих навика за правилно одрастање вашег детета: Уколико сте у могућности, набавите им љубимца

Оно што можда нисте знали је да се бебе рађају са афинитетом ка музици и да често на њу реагују са ентузијазмом. Бебин слух је добро развијен по рођењу, за разлику од других чула попут вида, због чега тако добро реагују на музику. Оно што се мајкама још у породилишту саветује јесте да што чешће и више бебу окружују музиком, како би ојачали своју везу са њом, али и утицали на развој њеног говора и друштвених вештина када буде већа.

Ефекат музике на бебе у стомаку

Бројна истраживања доказују да музика игра важну улогу у развоју мозга код бебе и пре него што се она роди. Слушање музике у трудноћи има умирујући ефекат на трудницу и врло позитиван на њену бебу. Будући да бебе крећу са препознавањем првих звукова већ од 16. недеље у стомаку, са свега 24 недеље оне окрећу главу ка извору музике. Осим мајчиног гласа који су у стању да препознају, оне могу да се по рођењу сете песама и музике коју су чуле док су биле у стомаку.

Прочитајте још: Кејт Мидлтон отворено о томе ШТА БИ ВОЛЕЛА ДА ЈЕ ЗНАЛА пре него што је постала мама (ФОТО)

Предности музике за бебин мозак

Рани контакт деце са музиком може да убрза развој њиховог мозга, посебно у областима читања и усвајања језика. С друге стране учење свирања неког инструмента може унапредити математичке способности детета. Осим тога музика утиче позитивно и на друге области развоја деце, као што су интелектуална, моторичка, социјално-емотивна и општа писменост. Музика је јединствен сектор који помаже и уму и телу. Деца захваљујући њој уче да распознају зукове и значење речи, као и да лакше исказују своје емоције.

Многи малишани су склони ка томе да певуше песмице које су сами смислили или да стварају ритам који до тад нису чули. Ово се објашњава тиме што је дечији мозак оспособљен „потребним алатом“ за учење музике, баш као и језика. Из овог разлога је важно да што више своје малишане окружите музиком, од дана када сазнате да долазе на свет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas