Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАО ИЗ БАЈКЕ: Имена за малишане инспирисана најлепшим причама за децу

Дајте свом детету име које носе принчеви и принцезе из најлепших бајки

1694429552_Foto-Shutterstock-bajka.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Трнова Ружица, Мач у камену, Златокоса или Мала сирена, сигурно сете обожавали ове бајке када сте били мали. Вероватно се сећате како су у бајкама нашег детињства најлепша имена увек била резервирана за принчеве и принцезе.

Бајке су важан део књижевности у многим деловима света, али некако их највише повезујемо с Европом, тачније Немачком због браће Грим, Француском због аутора омиљених прича за децу Шарла Пероа, Ирском због генијалног Оскара Вајлда и Данском, одакле је још један међу најпознатијим бајкописцима – Ханс Кристијан Андерсен, пише Жена.хр.

Од принцеза до сирена и добрих вила, ликови из свима нам познатих бајки које смо толико волели као деца углавном су носили нека лепа имена која су нам се урезала у сећање. Инспирисани чудесним причама о времену кад су светом владали краљеви, родитељи све чешће бирају ова посебна ретро имена за своју децу.

Осим што лепо звуче, многа имају и посебно значење. Ево 12 предлога чаробних имена за девојчице и дечаке достојних краљевских двора јер ипак су они наши мали принчеви и принцезе:

Алберт – име је немачког порекла, настало је од имена Адалберт и Аделберт, а значи ‘племенит’, ‘славан’ и ‘сјајан’.

Анастазија – име је настало од грчке речи ‘анастасис’ која значи ‘ускрснуће’, а често је међу свецима. Некада се давало девојчицама рођеним у време Божића или Ускрса.

Ариела – ово јединствено име изведено је од имена Ариел, које је хебрејског порекла, давало се и девојчицама и дечацима, а буквално значи, ‘лав божји’.

Артур – име келтског порекла које значи ‘медвед’, а прославило се захваљујући легендарном краљу Артуру који је водио витезове Округлог стола.

Аурора – име латинског порекла које значи ‘зора’, такође је било име римске богиње изласка сунца чије се сузе претварају у капи јутарње росе.

Бела – ово поетично име је настало од имена Исабела, а значи ‘божје обећање’. Име Белла на италијанском, француском, шпанском, грчком и португалском значи ‘лепа’.

Елза – скраћено је од Елизабета које је настало од јеврејског имена Елисхева и значи ‘заклетва Богу’ , а такође и ‘бог је моја радост’.

Хенри – име популарно у енглеској краљевској лози настало је од германског имена Хеимрицх које се састоји од немачке речи ‘хеим’, што значи дом и ‘рицх’, што значи ‘владар’.

Лили – Лилy на енглеском значи ‘љиљан’, ово нежно име потекло је од латинске ријечи ‘лилиум’ и грчке речи ‘леирион’, а касније се користило као придјев који значи ‘чисто’ и ‘бело’.

Роса/Роза – женствено и нежно име латинског порекла које значи ‘цвет’, односно ‘ружа’.

Симон – ово име је грчког и јеврејског порекла, а означавало је једноставног и чистог човека. Име се појављује у Старом, као и у Новом завету.

Вилијам – име долази од имена Wиллиам које има енглеске корене, а значи ‘одлучни заштитник’ и ‘непоколебљив штитоноша’, такође корене има у старом германском имену Wилхелм које значи ‘ратник снажне воље’.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas