Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мушко ИМЕ за које се верује да доноси срећу: Има јаку симболику и моћно значење

Родитељи се све чешће опредељују управо за ово име

1710246187_Foto-Shutterstock-ime-decaka.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ово старинско име некада је било веома популарно, а онда су га “сменила” модернија мушка имена пристигла са Запада. Како се мода у давању имена мења, тако је и име Василије поново стигло на врх листе имена које родитељи дају својим наследницима.

Етимолошке хипотезе о пореклу имена Василије су вишеструке. По једној од њих, Василије је пореклом из грчког језика и потиче од речи “басилиос”, што значи царско, краљевско, владарско, племићко.

По другој, претпоставља се да потиче од енглеске речи “басил”, што значи босиљак.

У пренесеном значењу, Василије је “онај који влада”, “онај који је рођен за владара”, али и “онај који је здрав” и “онај који опија и очарава”.

У 2020. Василије је било на трећем месту по популарности у Србији.

С друге стране, женска верзија овог имена – Василија више није толико честа, али зато Василиса постаје све популарнија не само у Србији, већ и у већини земаља бивше Југославије.

Обе верзије женског имена у пренесеном значењу су “оне које су рођене да владају”, “оне које су рођене да буду краљице” и “оне које чека велика част у животу”.

Ако знате неког Василија, Василију или Василису, пошаљите им ову причу о пореклу и значењу њиховог имена.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas