Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
деца

Ови облици понашања код детета могу да укажу на то да пати од анксиозности

Постоји низ понашања која се повезују са анксиозношћу 3 су највећа показатеља да дете има проблем са анксиозношћу.

1629726366_81c1a04bae423dec61b182a58989be90cfe2154a.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Великом делу људи, а камоли деци може бити веома тешко да опишу узнемирујуће мисли. Анксиозност је клиничко стање које нарушава нормално функционисање особе (детета) на дневној бази.

Дете говори негтивне ствари

Ако дете има обичај да често говори негативне ствари о себи, било да је реч о учинку у школи, спорту или неким другим активностима, то је прва црвена лампица. Иако многа деца повремено кажу како су у нечем лоша, и како неки пројекат никад неће завршити, ако то постане норма, такав облик понашања је забрињавајући. Реченице попут "никад нећу добити позитивну оцену из математике, јер сам превише глуп да је схватим", нису нешто занемарљиво јер ће дете почети временом да верује у њих.

Дете превише брине

Анксиозност се манифестује у различитим облицима. Уобичајени начини су избегавање, брига, сумња у себе, прекомерни страхови и социјална анксиозност. Ако дете има обичај да се претерано брине због ствари које се још увек нису догодиле, попут контролних задатака, такмичења у спорту али и тога шта ће други о њему да мисле, то је друга црвена лампица. Иако се сасвим уобичајена мала доза нервозе ако забринутост омета дете да нормално функционише (изађе на бину и запева), то је нешто што не бисте смели игнорисати у нади да ће да прође само од себе.

Дете има проблем са спавањем и одвојеношћу од родитеља

Анксиозна деца углавном имају проблема са спавањем. Тада сви њихови страхови долазе највише до изражаја. Уз то иде и опште присутан страх од одвајања од родитеља. Иако је сасвим нормално да се дете осећа најсигурније крај својих родитеља ако оно одбија да се по сваку цену одвоји од њих, било да остане у школи или једноставно буде у својој соби и игра се, то је трећа црвена лампица. Уколико рационалним разговором не можете да разуверите дете да се ништа лоше неће догодити ако је само без вас у неком тренутку, то је класичан пример анксиозности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas