Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
породица

Ово су НАЈВАЖНИЈЕ СОЦИЈАЛНЕ ВЕШТИНЕ које ДЕТЕ треба да поседује

Према речима психолога, свако дете треба да поседује 4 основне социјалне вештине које му омогућавају да се уклопи у друштво.

1599125476_Depositphotos_394916088_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Родитељство је вероватно највећи изазов од свих пред којим се може наћи један пар. Колико год труда и рада улагали у васпитање свог детета, када видите да ради нешто – неслано, врло вероватно доводите у сумњу своје родитељске методе. Деца и њихови несташлуци иду руку под руку. Деца уз помоћ њих проверавају наше границе, с тога не будите превише оштри ни према себи ни према њима. Родитељство је процес, који захтева посвећеност и неминовно доноси грешке. Али из њих учимо. Износимо пред вас данас најважније социјалне вештине које дете треба да поседује.

ОСНОВНИ МАНИРИ ИЛИТИ ПОШТОВАЊЕ

Ово се заправо односи на групу понашања која укључује традиционалне – добре манире, односно хвала и молим, све до здраве интеракције са вршњацима у виду поступка дељења и смењивања у реду. Дете које има усађене добре манире успешно ће моћи да коминицира са другима и увек ће бити у стању да задовољи своје потребе. Учтивост дакле треба и јесте на првом месту када је васпитање у питању. Дете треба да научите својим понашањем како да поступа у ширем спектру ситуација. Уместо класичног “дај ми то”, уптребите “можеш ли молим те, да ми то даш, хвала”.

Прочитајте још: Током изолације тинејџери ФИЗИЧКИ нападали РОДИТЕЉЕ, а они их НИСУ пријављивали већ АНОНИМНО тражили савет

КОНТАКТ ОЧИМА

Фото: Пиxабаy

Ово је тешка навика коју чак и одрасле особе тешко спроводе у дело. Одржати контакт очима током разговора је одраз поштовања према саговорнику и теми о којој се прича. Такође то је јасан показатељ самопоуздања особе која одржава контакт очима. Док гледате директно у очи особу са којом разговарате ви успостављате елеманат поверења који је важан за даљи однос између вас и вашег саговорника. Да бисте своје дете научили да успостави контакт очима, претворите ту активност у игру. Наведите га да вас гледа док му причате причу, у току које ћете му постављати питања о томе шта се следеће дешава у причи.

РАЗУМЕВАЊЕ ЛИЧНОГ ПРОСТОРА

Сасвим је логично да сваки тренутак у дану проводите са вашим најмлађим члановима, уз игру, љубљење, грљење и све оно што клинци захтевају. Међутим деца треба да науче да је родитељима, попут њих самих потребно мало личног простора. Ако не науче на време да прихвате то да сваком од нас, па и вама као њиховим родитељима треба лични простор, сваки ће пут доживљавати разочарење када им вршњаци ставе до знања да не желе тренутно да имају неког у својој околини. Деца пре свега треба да су сигурна у постојање ваше љубави и када сте ви далеко од њих. Само на тај начин можете себи али и њему обезбедити – лични простор.

Одржавање контакта очима одраз је поштовања.

Прочитајте још: ГОВОРИТЕ ове ПОХВАЛЕ ДЕТЕТУ и помозите му да развије САМОПОУЗДАЊЕ

ПОСТАВЉАЊЕ ГРАНИЦА

Границе су важне при одрастању сваког детета. Оне су уједно и најзахтевнији посао за сваког родитеља. Постављање граница омогућава детету да схвати шта сме а шта не сме да ради. На овај начин дете учи који су потупци исправни а који не. Поставити границе детету није лако, јер се коси са оним родитељским нагоном да свом детету све обезбеди. Међутим границе не служе како бисте детету нешто ускратили већ како бисте га усмерили ка исправном понашању. Како би границе функционисале морате остати доследни својим речима и делима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas