Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПСИХОЛОЗИ ОТКРИВАЈУ: Ево шта треба да урадите када вас дете не слуша

Послушајте савете искусних стручњака

1693302325_shutterstock_2224354107.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Деца могу да одбију да послушају родитеља из много разлога. Понекад су гладна, понекад уморна, а понекад једноставно нису расположена за сарадњу. Психолог Памела Ли објашњава да је то сасвим нормална појава, нарочито код беба и мале деце који још нису научили да контролишу сопствене емоције. Самим тим, њихова непослушност или одбијање сарадње може бити попраћено викањем, изливима беса, односно тантрумима или неком другом врстом агресије која може забринути родитеље.

Како би избегао да цела ситуација прерасте у много већи проблем него што јесте, психолог истиче прву ствар коју би сваки родитељ требало да уради када његово дете не жели да га послуша. То је избегавање било какве врсте кажњавања, без обзира на то ради ли се о игнорисању, слању у собу, викању или физичком кажњавању.

Психолог наглашава да оваква врста понашања неће дати никакве позитивне резултате. Управо супротно, може направити више штете него користи јер ће се дете само још више опирати захтевима родитеља. Осим тога, многе студије показале су да кажњавање код детета изазива последице које негативно утичу на његово ментално здравље.

“Морамо разликовати дисциплину од казне јер то двоје није исто. Дисциплиновати значи подучавати. Кажњавање није једина ствар која може да подстакне децу да уче на сопственим грешкама, постоји много ефикаснијих начина подучавања. На крају дана, сви желимо да одгајамо децу која добро расуђују и чине праву ствар када ми нисмо ту да им кажемо шта да раде“, објашњава психолог, а преноси Индеx.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas