· · Коментари: 0
деца

Родитељи се питају: Да ли БЕБЕ САЊАЈУ док спавају?

Када утону у сан, комешају се и брбљају, сваки родитељ се запита у једном моменту - да ли моја беба нешто сања?

1618561236_Depositphotos_449070906_s-2019.jpg
Фото: Депосит

И док гледате своје малено биће како спава, сигурно се запитате да ли оно нешто сања у том тренутку. Да ли њено померање и комешање у сну заправо значи да сања?

Да ли бебе сањају?

Ни стручњаци, заправо, не могу бити сигурно да ли беба сања док спава.

Што се одраслих тиче, позната је чињеница да сањамо током РЕМ фазе сна. Код деце, иначе, РЕМ фаза траје дупло дуже него код одраслих. Из тог разлога, неки лекари претпостављају да је могуће да бебин мозак ради и да оне сањају.

Прочитајте још: Чарапице стално изувају: Зашто је добро да беба хода БОСИХ НОГУ?

Ипак, постоје неуронаучници који сумњају да беба може сањати. Сматрају да је мозак малишана још увек недовољно развијен да би стварао апстрактне мисли и слике. Код њих РЕМ фаза има другачију функцију - да подстиче когнитивни развој.

Дефинитивно би снови изгледали доста другачије него код нас.

О чему бебе сањају?

Уколико уопште сањају, онда је врло тешко разумети шта се у сновима заправо дешава, јер немају развијен језик, чист концепт људи и ствари које их окружују. Вероватно би се они заснивали на неком искуству из живота, осећају, попут дојења или једноставних слика, маминог лица, рецимо.

Психолог Дејвид Фолкс мисли да деца вероватно тек око девете године почињу да сањају, јер тада развијају свест о себи и бољу визуализацију ствари. Код млађих би евентуално могле бити присутне статичне слике приликом сна.

Прочитајте још: ВИКАЊЕ лоше утиче на децу: Научници дошли до нових важних открића

Да ли бебе имају ноћне море?

За то су шансе врло мале, с обзиром на то да бебе још увек немају развијен осећај страха.

Ипак, сви смо приметили како се беба комеша, произовди звуке и мења дисање током спавања. Стручњаци наглашавају да нема разлога да се бринете, јер деца развијају природно те моторне вештине, а такви покрети ће временом нестати.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.